14 Απρίλιος 2016, 14:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Απρίλιος 2016, 13:47

Σοκ από την πτώχευση της Ηλεκτρονικής – Τι θα γίνει με τις δόσεις (βίντεο)

  • Σοκ από την πτώχευση της Ηλεκτρονικής – Τι θα γίνει με τις δόσεις (βίντεο)
    Περαστικοί περπατούν έξω από κλειστό κατάστημα της Ηλεκτρονικής Αθηνών στο κέντρο της Αθήνας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Γιάννης Κολεσίδης)

Απελπισμένοι από το «λουκέτο» που μπήκε στην εταιρεία «Ηλεκτρονική Αθηνών» όπου εργάζονταν μέχρι χθες, δεκάδες εργαζόμενοι εισέβαλαν στο κτήριο του ΕΒΕΑ ενώ έδινε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ιωάννης Στρούτσης, ζητώντας να μάθουν τι θα γίνει με την καταβολή των αποζημιώσεών τους.

Οι εργαζόμενοι κατηγόρησαν τη διοίκηση ότι δεν προσήλθε στην προγραμματισμένη για τις 11:00 τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας και πως ενώ όλοι ήξεραν ότι θα κηρύξει πτώχευση, κανείς δεν τους ενημέρωσε φέρνοντάς τους προ τετελεσμένων.

Πριν από την έναρξη της συνέντευξης Τύπου του Ιωάννη Στρούτση και τη διακοπή της από εργαζόμενους, είχε γίνει γνωστό ότι τον Ιούνιο του 2015 οι υποχρεώσεις της εταιρείας ανέρχονταν στα 85,69 από 72,04 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2009,  όταν ξεκινούσε η οικονομική κρίση. 

Επιπλέον, ο τζίρος της είχε μειωθεί από τα 151,45 στα 65,37 εκατ. ευρώ. Ωστόσο στις μειωμένες πωλήσεις και τις αυξημένες υποχρεώσεις του ομίλου της Ηλεκτρονικής Αθηνών ήρθαν να προστεθούν και τα capital controls που όπως υποστηρίζει η επιχείρηση οδήγησαν στην ακύρωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης που είχε συμφωνηθεί με τις τράπεζες και προέβλεπε νέα δανειοδότησή της.

Τι θα γίνει με τις δόσεις
Εκτός από τους 450 εργαζομένους στην Ηλεκτρονική Αθηνών, το λουκέτο αιφνιδίασε και τους καταναλωτές, πολλοί από τους οποίους έχουν αγοράσει συσκευές με πιστωτική κάρτα ή καταβάλλοντας μετρητά και ακόμα δεν τις έχουν παραλάβει.

Την ίδια ώρα, είναι σαφές ότι όσοι πληρώνουν δόσεις για τις αγορές τους οφείλουν να συνεχίσουν να τις καταβάλλουν κανονικά ανεξάρτητα από το κλείσιμο της εταιρείας.

Εξάλλου αφορούν αγορές μέσω πιστωτικής κάρτας ή μέσω έκδοσης καταναλωτικού δανείου. Δηλαδή οι άτοκες δόσεις που έδινε η Ηλεκτρονική δεν χρηματοδοτούνταν από την ίδια, αλλά από την τράπεζα. Οπότε η οφειλή συνεχίζει να υφίσταται.