14 Απρίλιος 2016, 11:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Απρίλιος 2016, 11:23

Σκόπια: Χάος, επεισόδια και συλλαλητήρια κατά του προέδρου Ιβάνοφ (βίντεο)

  • Σκόπια: Χάος, επεισόδια και συλλαλητήρια κατά του προέδρου Ιβάνοφ (βίντεο)
    (Φωτ.: EPA / Tomislav Georgiev)
  • Σκόπια: Χάος, επεισόδια και συλλαλητήρια κατά του προέδρου Ιβάνοφ (βίντεο)
    (Φωτ.: EPA / Tomislav Georgiev)

Μια πρόγευση από τις κινητοποιήσεις που ετοιμάζουν κατά της κυβέρνησης της πΓΔΜ έδωσαν το βράδυ της Τετάρτης οι διαδηλωτές που κατέκλυσαν το κέντρο των Σκοπίων. Η απόφαση του προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοφ να βγάλει… λάδι τους πολιτικούς και τους συνεργάτες τους που εμπλέκονται σε διάφορα σκάνδαλα, τα οποία ήρθαν στο φως μέσω τηλεφωνικών υποκλοπών, εξόργισε την αντιπολίτευση με αποτέλεσμα να καλέσει σε μαζικές διαδηλώσεις.

Ο πρόεδρος της πΓΔΜ έδωσε αμνηστία σε όσους αναφέρονται στις τηλεφωνικές υποκλοπές.

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 3.000 πολίτες διαδήλωσαν με αίτημα την παραίτηση Ιβάνοφ, το σχηματισμό μιας νέας υπηρεσιακής κυβέρνησης και την αναβολή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου. Οι διαδηλωτές, προτού διαλυθούν βίαια από την αστυνομία, κατέστρεψαν ένα από τα γραφεία που χρησιμοποιεί περιστασιακά ο πρόεδρος της πΓΔΜ, ενώ έσπασαν και τα παράθυρα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση χημικών και προχώρησε σε προσαγωγές τουλάχιστον 12 διαδηλωτών. Τρεις δημοσιογράφοι που κάλυπταν τη διαδήλωση τραυματίστηκαν.

Το κυβερνών κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι, από το οποίο προέρχεται και ο πρόεδρος της χώρας, κάλεσε σε αντι-διαδήλωση. Μερικές χιλιάδες υποστηρικτές της κυβέρνησης κατέβηκαν και αυτοί στο δρόμο γεγονός που ενίσχυσε τα ήδη αυστηρά αστυνομικά μέτρα, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.


(Φωτ.: EPA / Nake Batev)

Η αντιπολίτευση, πάντως, δηλώνει ότι θα διαδηλώνει κάθε βράδυ, και μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων της. Ο πρόεδρος της χώρας, από τη μεριά του, υπερασπίστηκε την απόφασή του να δώσει αμνηστία, καθώς θεωρεί ότι η αντιπολίτευση του Ζόραν Ζάεβ δημοσιοποίησε τις τηλεφωνικές συνομιλίες υποκινούμενη από ξένα κέντρα. Ανέφερε ακόμα ότι σκοπός του είναι να επανέλθει η ομαλότητα στην πολιτική σκηνή της χώρας και να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση που διαρκεί σχεδόν δύο χρόνια.