14 Απρίλιος 2016, 18:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Απρίλιος 2016, 16:34

Τετραπληγικός κινεί τα άκρα του με εμφύτευση τσιπ!

  • Τετραπληγικός κινεί τα άκρα του με εμφύτευση τσιπ!
    Ο 24χρονος, ο οποίος δεν μπορούσε να κουνήσει τα χέρια του μετά από ατύχημα, κατάφερε με τη βοήθεια του νευροπροσθετικού συστήματος NeuroLife να κάνει ακόμα και πολύπλοκες κινήσεις

Αποκατάσταση, για πρώτη φορά, της κίνησης των δαχτύλων, των χεριών και των καρπών ενός 24χρονου που είχε μείνει παράλυτος μετά από ατύχημα πέτυχαν γιατροί και νευροεπιστήμονες στις ΗΠΑ, με τη βοήθεια ενός νέου νευροπροσθετικού συστήματος με την ονομασία NeuroLife. Αυτό βασίζεται αφενός σε ένα τσιπ που εμφυτεύεται στον εγκέφαλο του ασθενούς, και αφετέρου σε μια συσκευή που φοριέται στο μπράτσο του.

Στην περίπτωση του 24χρονου άνδρα, η παράλυση οφειλόταν σε τραυματισμό του άνω τμήματος της σπονδυλικής στήλης λόγω καταδυτικού ατυχήματος πριν από έξι χρόνια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τσαντ Μπούτον του Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών Φάινσταϊν της Νέας Υόρκης και τον νευροχειρουργό Αλί Ρεζάι του Ιατρικού Κέντρου Βέξνερ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, χρησιμοποίησαν αλγόριθμους μηχανικής μάθησης για να αποκωδικοποιήσουν μέσω του τσιπ τη νευρωνική δραστηριότητα του εγκεφάλου.

Στη συνέχεια εμφύτευσαν στον εγκέφαλο του ασθενούς το τσιπάκι, το οποίο «διαβάζει» τις σκέψεις του. Αυτό συνδέεται με ηλεκτρόδια απευθείας με ένα ειδικά διαμορφωμένο μανίκι-συσκευή στο χέρι του, συνδέοντας έτσι άμεσα τον εγκέφαλο με τους μυς των άνω άκρων, παρακάμπτοντας τη σπονδυλική στήλη και δημιουργώντας ένα σύστημα «νευρωνικού μπάι-πας». Μετά από σχετική εξάσκηση, ο παράλυτος νέος μπόρεσε να κινήσει μεμονωμένα τα δάχτυλά του, καθώς επίσης τον καρπό και όλο το χέρι του.

Ήταν έτσι σε θέση να πιάνει αντικείμενα και να τα αφήνει. Κατάφερε επίσης να κάνει ακόμα πιο πολύπλοκες κινήσεις, όπως να ανακατεύει με ένα κουταλάκι το περιεχόμενο ενός δοχείου. Μπόρεσε ακόμα να παίξει και κιθάρα!

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η εν λόγω νευροπροσθετική τεχνολογία, με τις κατάλληλες βελτιώσεις στο υλικό της (σύστημα ηλεκτρικής ενεργοποίησης) και στο λογισμικό της (αλγόριθμοι), θα βοηθήσει μελλοντικά τους παράλυτους. Εξέλιξη σημαντική θα αποτελούσε η ασύρματη σύνδεση μεταξύ του εγκεφαλικού τσιπ και του «μανικιού» στο χέρι.