13 Απρίλιος 2016, 20:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Απρίλιος 2016, 18:43

Ομαδική ταφή 80 δεσμωτών ήρθε στο φως στις ανασκαφές του Φαληρικού Δέλτα

  • Ομαδική ταφή 80 δεσμωτών ήρθε στο φως στις ανασκαφές του Φαληρικού Δέλτα
    (Φωτ.: ΥΠΠΟ)

Ένα εντυπωσιακό πολυάνδριο ήρθε στο φως τις τελευταίες 20 ημέρες, με την ανασκαφή που πραγματοποιείται στην περιοχή του Φαληρικού Δέλτα, στο πλαίσιο του έργου για την κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Πρόκειται για μια ομαδική ταφή 80 δεσμωτών, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι ο ένας δίπλα στον άλλο, αρκετοί δε από αυτούς φέρουν χειροπέδες. Το σημαντικό στοιχείο του ευρήματος, το οποίο βρέθηκε στην ανώτερη στρώση της νεκρόπολης, δηλαδή σε βάθος μόλις 2,5 μέτρων από την επιφάνεια, είναι ότι μπορεί να χρονολογηθεί με ασφάλεια.

Δύο τριφυλλόστομες οινοχόες που βρέθηκαν στο σημείο τοποθετούν το σπουδαίο εύρημα στο τρίτο τέταρτο του 7ου αιώνα (περί το 632 π.Χ.), γεγονός που ενδέχεται να το συνδέει με το Κυλώνειον Άγος.

Από την ομαδική ταφή των 80 ανδρών έχει καθαριστεί το 50% και φαίνεται ότι είναι νέοι, καλοζωισμένοι, με άριστη οδοντοφυΐα, και εκ πρώτης όψεως δεν έχουν κατάγματα στα οστά. Ένας μόνο είχε αιχμή βέλους καρφωμένη στον ώμο, και η εξήγηση είναι πως ίσως είχε αιχμαλωτιστεί.

Τα στοιχεία παρουσίασε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) η έφορος αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων Στέλλα Χρυσουλάκη, η οποία εισηγήθηκε τη συνέχιση της ανασκαφής λόγω της σπουδαιότητας των ευρημάτων. Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να κάνει εκεί δενδροφυτεύσεις μετά τα ευρήματα. Ωστόσο δεν έχει πάρει θέση για τη συνολική διαχείριση του χώρου.