17 Απρίλιος 2016, 21:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Απρίλιος 2016, 19:39

Θερινό φεστιβάλ στην αρχαία Σεβαστόπολη της Τοκάτης του Πόντου

  • Θερινό φεστιβάλ στην αρχαία Σεβαστόπολη της Τοκάτης του Πόντου

Μία από τις πέντε μεγαλύτερες και σπουδαιότερες πόλεις του Εύξεινου Πόντου, ηλικίας σχεδόν 2.000 ετών, η Σεβαστόπολις που βρίσκεται στα όρια της επαρχίας Σουλούσαραϊ του νομού Τοκάτης (Ευδοκιάδα), θα ξαναζωντανέψει μέσα από τη διοργάνωση ενός φεστιβάλ που ετοιμάζει ο δήμαρχος Σουλούσαραϊ Χαλίλ Ντεμιρκιόλ.

Πρόθεση του δημάρχου είναι να κάνει τη Σεβαστόπολη σημείο αναφοράς για τον τουρισμό, αναδεικνύοντας τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις αλλά και πιο σύγχρονες πτυχές πολιτισμού.

Οι ανασκαφές στη Σεβαστόπολη, που βρίσκεται σε απόσταση 69 χλμ. από την Τοκάτη, ξανάρχισαν (μετά από διακοπή περίπου 22 χρόνων) πριν από τρία χρόνια. Διεξάγονται από την Εφορία Αρχαιοτήτων της Τοκάτης και το Πανεπιστήμιο Γκαζίοσμανπασα. Έχουν έρθει στο φως, μεταξύ άλλων, ιαματικά λουτρά (που χρησιμοποιούνται ακόμα), ναοί αλλά και ανθρώπινα λείψανα.

Η Σεβαστόπολη, η ανέγερση της οποίας τοποθετείται περί τον 1ο αιώνα π.Χ., ήκμασε τη ρωμαϊκή εποχή – ήταν μάλιστα τέτοια η σημασία της που είχε το δικαίωμα να τυπώνει χρήμα.

Οικοδομήθηκε ως Κάρανα και ήταν πρωτεύουσα γαλατικής ηγεμονίας με ηγεμόνα τον Ατεροπίξ, μετά το θάνατο του οποίου (3ος αι. μ.Χ.) η πόλη προσχώρησε στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και μετονομάστηκε σε Σεβαστόπολη, όνομα που διατήρησε μέχρι τη βυζαντινή περίοδο. Επί Τραϊανού (98-117 μ.Χ.) αποχωρίστηκε από τον Γαλατικό και Πολεμωνιακό Πόντο και ενσωματώθηκε στην επαρχία της Καππαδοκίας.1

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σουλούσαραϊ, το φεστιβάλ θα αρχίσει τη δεύτερη ημέρα του μουσουλμανικού ραμαζανιού και θα διαρκέσει τρεις ημέρες. Θα γίνουν εκδηλώσεις που θα περιλαμβάνουν αθλητικά παιχνίδια αλλά και προβολές.

______
1. Σάββας Καλεντερίδης Δυτικός Πόντος (Βιθυνία-Παφλαγονία), εκδ. Ινφογνώμων.