14 Απρίλιος 2016, 09:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Απρίλιος 2016, 14:17

Η παρακαταθήκη του παπα-Στρατή της Λέσβου: Ένα κοινωνικό παντοπωλείο

  • Η παρακαταθήκη του παπα-Στρατή της Λέσβου: Ένα κοινωνικό παντοπωλείο
    Ανυπολόγιστης αξίας η παρακαταθήκη αλληλεγγύης που άφησε ο παπα-Στρατής βοηθώντας έμπρακτα πρόσφυγες και ντόπιους που είχαν ανάγκη

«Σ' αυτήν τη γη που ήρθαμε και ζούμε, ήρθαμε για να είμαστε χρήσιμοι». Λόγια του παπα-Στρατή, του «καλού Σαμαρείτη» της Λέσβου, στο αφιέρωμα που έκανε για το έργο του η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Ο σπόρος που έσπειρε από το 2007, βοηθώντας τουλάχιστον 10.000 πρόσφυγες, μετανάστες αλλά και συμπατριώτες μας που βρίσκονταν σε ένδεια μέσω της ΜΚΟ «Αγκαλιά», φαίνεται ότι φύτρωσε.

Στη μνήμη του σπουδαίου ιερέα ο Δήμος Λέσβου σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, μέσω του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Αποστολή», δημιούργησαν στην Καλλονή το Κοινωνικό Παντοπωλείο «Αποστολή του παπα-Στρατή».

Προορισμός του να καλύπτει τις πρωτογενείς ανάγκες επιβίωσης διακοσίων οικογενειών, απόρων, πολυτέκνων, μονογονεϊκών με ανήλικα και ενήλικα παιδιά, καθώς και μοναχικών ανθρώπων που πραγματικά χρειάζονται βοήθεια.

Τα εγκαίνια του κοινωνικού παντοπωλείου θα κάνει το απόγευμα της Παρασκευής ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, στο πλαίσιο της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στη Λέσβο. Εκεί όπου θα βρεθούν επίσης το Σάββατο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πάπας Φραγκίσκος, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης της παγκόσμιας κοινής γνώμης, σε σχέση με το Προσφυγικό.

Τριμελής επιτροπή, που αποτελείται από δύο κοινωνικούς λειτουργούς του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Λέσβου και έναν υπάλληλο της «Αποστολής», είναι αρμόδια για τον έλεγχο των δικαιολογητικών, την αξιολόγηση και τη σύνταξη του τελικού καταλόγου των δικαιούχων. Τα κριτήρια επιλογής είναι η εντοπιότητα, η οικογενειακή κατάσταση, η εργασία, η οικονομική και περιουσιακή κατάσταση, η στέγαση και η κατάσταση υγείας των αιτούντων.

Αν ζούσε σήμερα –ο παπα-Στρατής έχασε τη μάχη για τη ζωή τον Σεπτέμβριο του 2015–, θα ένιωθε σίγουρα δικαιωμένος για τα λόγια του: «Η ζωή μας είναι μικρή, πάρα πολύ μικρή, και ας την καταναλώσουμε όλοι κάνοντας καλό». Έδειξε πρώτος το δρόμο με το προσωπικό του παράδειγμα προσφοράς, ακόμα κι όταν η ασθένειά του είχε προχωρήσει πολύ και του επέβαλε να κινείται συνδεδεμένος με σωληνάκι σε μια φιάλη που του χορηγούσε συνεχώς οξυγόνο.