12 Απρίλιος 2016, 23:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Απρίλιος 2016, 22:02

Σχέδιο Καμμένου για αξιοποίηση της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων

  • Διαβιβάστηκε στη Βουλή η δικογραφία για τον Π. Καμμένο
    Ο υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος

Επενδύσεις πολλών δισ. ευρώ από αραβικά και ισραηλινά κεφάλαια, αλλά και μόνιμα έσοδα από ενοικίαση αναξιοποίητων ακινήτων, προσδοκά ότι θα έχει ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, μέσα από τη δημιουργία ενός ταμείου αξιοποίησης των ακινήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, που θα συσταθεί στα πρότυπα του ΤΑΙΠΕΔ.

Όπως αποκάλυψε στο συνέδριο Exposec Defence World, έχουν ήδη υποβληθεί δύο σημαντικές προτάσεις για την αξιοποίηση της έκτασης στη νήσο Φλέβες. Η πρώτη πρόταση είναι από το Άμπου Ντάμπι για δημιουργία ενός resort 22.000 θέσεων μέσα από μία επένδυση ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Η άλλη πρόταση προέρχεται από το Ισραήλ για δημιουργία ενός Silicon Island, δηλαδή ενός πρότυπου κέντρου έρευνας και τεχνολογίας.


Αποσπάσματα της ομιλίας ΥΕΘΑ Π. Καμμένου στην EXPOSEC 2016

Όπως εξήγησε ο Π. Καμμένος, το σχέδιο για την αξιοποίηση της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων δεν προβλέπει πώληση, αλλά ενοικίαση ακινήτων που δεν χρησιμοποιούνται. Το ενοίκιο θα υπολογίζεται τουλάχιστον στο 5% της αντικειμενικής αξίας.

Η συνολική αξία της αναξιοποίητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων ανέρχεται στα 37 δισ. ευρώ και μπορεί να φέρει ετήσια έσοδα της τάξης του 1,1 δισ. ευρώ.

Επίσης, όπως προανήγγειλε στο ίδιο συνέδριο, μέσα στο προσεχές διάστημα θα προχωρήσει ένα σχέδιο –από κοινού με την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά– για δημιουργία κέντρου υποδοχής κρουαζιέρας σε έκταση πεδίου βολής στη Ρόδο. Όσον αφορά στο Προσφυγικό, τόνισε ότι οι ροές έχουν μειωθεί σημαντικά προς τη χώρα μας και από 6.000 πρόσφυγες που πέρναγαν στην Ελλάδα ημερησίως κατά μέσο όρο, πλέον έχουν περιοριστεί σε 50-80 ημερησίως.