11 Απρίλιος 2016, 17:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Απρίλιος 2016, 16:58

«Η Κίναρος είναι τουρκικό νησί» – Προκλητικό δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας

  • «Η Κίναρος είναι τουρκικό νησί» – Προκλητικό δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας
    Ο Πάνος Καμμένος κατά την επίσκεψή του στην Κίναρο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γραφείο Τύπου ΥΠΕΘΑ)

Το ρόλο του... λαγού στις τουρκικές διεκδικήσεις, που ουδέποτε εγκαταλείπονται, φαίνεται ότι παίζει η εφημερίδα Sözcü, αν και αριστεροκεμαλική, η οποία δημοσιεύει –επικριτικό, υποτίθεται, προς την τουρκική κυβέρνηση– άρθρο με τίτλο «Ξανακοιμήθηκε η Άγκυρα, καταλήφθηκε και το 17ο νησί μας στο Αιγαίο»!

Τουρκική εφημερίδα «Sözcü»: Η Κίναρος είναι τουρκικό νησί!

Αφορμή του άρθρου στην ηλεκτρονική σελίδα, το οποίο υπογράφει ο Saygı Öztürk είναι η μετάβαση του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και των αρχηγών ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ και ΓΕΝ στην Κίναρο στις αρχές Μαρτίου, για την επιμνημόσυνη δέηση των αξιωματικών Πανανά, Τουλίτση και Ευαγγέλου, οι οποίοι σκοτώθηκαν όταν κατέπεσε το ελικόπτερό τους στις 11 Φεβρουαρίου κατά τη διάρκεια άσκησης.

Η τουρκική εφημερίδα σχολιάζει ότι οι Έλληνες αξιωματούχοι «αφού παραβίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο», κατέβηκαν με ελικόπτερο στο νησί, που φυσικά αποκαλεί με την τουρκική ονομασία του, Ardıççık. Περιγράφει ότι έγινε μνημόσυνο με παρουσία ιερέα, για να προσθέσει: «Το [σ.σ.: κυβερνών] ΑΚΡ, που εθελοτυφλεί  απέναντι στην κατάληψη 17 νησιών μέσα σε 12 χρόνια, δεν έβγαλε κιχ»!

Η εφημερίδα υιοθετεί την πάγια στάση της Άγκυρας ότι το μοιραίο ελικόπτερο «παραβίασε 6 μίλια τουρκικού εναέριου χώρου» και ότι ενώ εκδόθηκε τουρκική NOTAM (επίσης πάγια τακτική της Άγκυρας για να διατηρήσει σε πρώτο πλάνο την πεποίθησή της περί «γκρίζων ζωνών»), «η Τουρκία δεν προέβη σε καμία κίνηση αποτροπής».


Η δημοσίευση στην τουρκική εφημερίδα

Στα... ενημερωτικά περί Κινάρου, η Sözcü γράφει: «Η Ardıççık είναι τουρκικό νησί. Βρίσκεται εντός των συνόρων των Μούγλων, στα δυτικά της περιοχής των Δωδεκανήσων και σε απόσταση 5 μιλίων από τη βραχονησίδα Koçbaba Adası [σ.σ.: Λεβίθα] που βρίσκεται πλέον υπό ελληνική κατάληψη. Η Ardıççık είναι μεγαλύτερο νησί από την Πρίγκηπο. Σε βρετανικό χάρτη του 1943, φαίνεται ξεκάθαρα ότι η Ardıççık όπου έγινε το μνημόσυνο βρίσκεται εκτός των θαλάσσιων συνόρων των Δωδεκανήσων και ανήκει στην Τουρκία».

Στο άρθρο φιλοξενείται η γνώμη του πρώην γ.γ. του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, συνταγματάρχη ε.α. Ουμίτ Γιαλίμ, ο οποίος αναρωτήθηκε «γιατί ο Νταβούτογλου δεν δίνει οδηγίες στο Γενικό Επιτελείο για την αποτροπή των παραβιάσεων στον εναέριο χώρο του Αιγαίου» και «γιατί δεν εφαρμόζονται κανόνες εμπλοκής στα ελληνικά ελικόπτερα».

«Η κυβέρνηση του ΑΚΡ που παρέδωσε απροκάλυπτα στην Ελλάδα 16 νησιά και μία βραχονησίδα, μήπως έδωσε και την Ardıççık;» διατυπώνει ερώτημα ο Γιαλίμ.