11 Απρίλιος 2016, 20:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Απρίλιος 2016, 19:00

Μοναδικό αρχαιολογικό συνέδριο στο ιστορικό νησί της Λέσβου

  • Μοναδικό αρχαιολογικό συνέδριο στο ιστορικό νησί της Λέσβου
    Φρούριο Μυτιλήνης (φωτ.: lesvosgreece.gr)

Μια ξεχωριστή συνάντηση αρχαιολόγων, μικρών και μεγάλων, φοιτητών και καθηγητών, θα λάβει χώρα στη Μυτιλήνη. Η συνάντηση «Αρχαιολογικοί διάλογοι 2016», που θα διαρκέσει από την Πέμπτη 14 ως και την Κυριακή 17 Απριλίου, θα είναι ένας αναστοχαστικός διάλογος για τις αρχαιότητες και την Αρχαιολογία στη σημερινή κοινωνία.

Το θέμα της συνάντησης, «Όρια και σύνορα», είναι εμπνευσμένο από τη Λέσβο, με την ιδιαίτερη γεωγραφική θέση και πολιτισμική της ταυτότητα.

Η θάλασσα πάντα, ανάλογα με την οπτική του καθενός, χώριζε ή συνέδεε το νησί με την αντίπερα όχθη.

Η ιστορική αξία του νησιού είναι μεγάλη καθώς έζησε τους παλαιολιθικούς νομάδες και τον αιολικό αποικισμό, τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας αλλά και τους σύγχρονους μετανάστες.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν θέματα όπως η ιστορία και φιλοσοφία της Αρχαιολογίας, η σχέση του κοινού με την Αρχαιολογία καθώς και τα χρηματοδοτικό πλαίσιο ανάπτυξης γενικότερα του αρχαιολογικού έργου.

Πρόκειται για έναν νέο θεσμό, ετήσιο, ένα συνέδριο ανοιχτό που απευθύνεται τόσο σε αυτούς που ασχολούνται με την τέχνη της Aρχαιολογίας όσο και σε ειδικούς άλλων τομέων: ιστορικούς, ανθρωπολόγους, αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες.