11 Απρίλιος 2016, 15:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Απρίλιος 2016, 14:48

Ο Τσίπρας υπέγραψε διακήρυξη ενάντια στη λιτότητα

  • Ο Τσίπρας υπέγραψε διακήρυξη ενάντια στη λιτότητα
    Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αντόνιο Κόστα τα «έβαλαν» με τη λιτότητα (φωτ.: ΑΠΕ-EPA/ Alexandros Vlachos)

Μπορεί ο πρωθυπουργός να ετοιμάζεται να ψηφίσει μέτρα σοκ αλλά σήμερα υπέγραψε διακήρυξη ενάντια στη λιτότητα μαζί με τον Πορτογάλο ομόλογό του. Στη διακήρυξη με τίτλο «Ενάντια στη λιτότητα για μια δημοκρατική και προοδευτική Ευρώπη, με κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή», Αλέξης Τσίπρας και Αντόνιο Κόστα υπογραμμίζουν ότι οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, ταυτίζονται στην ανάγκη να αλλάξει πορεία η Ευρώπη και στο πλαίσιο αυτό αποφάσισαν να ενισχύσουν τη μεταξύ τους συνεργασία.

Όπως επισημαίνεται, είναι η πρώτη φορά που υπάρχει κοινή διακήρυξη χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς, τη συνεργασία στην ΕΕ και τα πολυμερή φόρα για τις προκλήσεις σε ευρωπαϊκό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, την οικονομική κρίση, κρίση ασφάλειας και το Μεταναστευτικό.

Αναφερόμενοι στο Προσφυγικό, οι δυο πρωθυπουργοί τόνισαν την ανάγκη να υπάρξει συνεργασία για την ευρωπαϊκή πολιτική στον συγκεκριμένο τομέα και στη βάση της αλληλεγγύης.

Τάχθηκαν κατά των μονομερών ενεργειών και των κλειστών συνόρων, και υπέρ της αναθεώρησης του Δουβλίνου ώστε το βάρος να μοιραστεί δίκαια.

Για το Κυπριακό, η διακήρυξη αναφέρει ότι οι δύο κυβερνήσεις στηρίζουν την ειρηνευτική διαδικασία για δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλους της ΕΕ και υπογραμμίζουν ότι η επίλυση του Κυπριακού θα αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.