11 Απρίλιος 2016, 11:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Απρίλιος 2016, 11:14

Γυναίκες και παιδιά τραυματίες στην Ειδόμενη – Η επόμενη μέρα (φωτο-βίντεο)

  • Γυναίκες και παιδιά τραυματίες στην Ειδόμενη – Η επόμενη μέρα (φωτο-βίντεο)
    Στιγμιότυπο από τα χθεσινά επεισόδια μεταξύ προσφύγων και αστυνομικών Αρχών της πΓΔΜ στη σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη (φωτ.:ΑΠΕ-ΜΠΕ/ STR)

Ηρεμία επικρατεί αυτή την ώρα στην Ειδομένη, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-πΓΔΜ, όπου την Κυριακή ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ προσφύγων και των αρχών της γειτονικής χώρας που έκαναν χρήση δακρυγόνων, χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και πλαστικών σφαιρών, με αποτέλεσμα τρία παιδιά να τραυματιστούν στο κεφάλι, ακόμα 200 άτομα ηλικίας 5-15 ετών να αντιμετωπίσουν αναπνευστικά προβλήματα ενώ συνολικά περίπου 300 άτομα να ζητήσουν βοήθεια από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Ακόμα δύο άτομα κατήγγειλαν πως Σκοπιανοί αστυνομικοί πήραν αυτούς και άλλους δέκα πρόσφυγες και επί μία ώρα τους έδερναν στην άλλη πλευρά του φράχτη!

Πάνω από τριάντα ασθενείς έλαβαν ψυχολογική φροντίδα, καθώς ήταν σε κατάσταση σοκ, ενώ στα ιατρεία προσήλθε -μεταξύ άλλων- και μία έγκυος από τη Συρία μαζί με τα δύο παιδιά της. Ανέφερε ότι έπεσε όταν όλοι τράπηκαν σε φυγή μόλις άρχισε η ρίψη δακρυγόνων.

Της στάσης των ελληνικών Αρχών υπεραμύνθηκε σήμερα το πρωί, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.


(Φωτ.: ΑΠΕ-EPA/VALDRIN XHEMAJ)

Αφού αρνήθηκε ότι οι Σκοπιανοί αστυνομικοί επιχείρησαν στο ελληνικό έδαφος περνώντας από την τρύπα που έχουν ανοίξει πρόσφυγες και μετανάστες στο φράχτη, εκτίμησε ότι η ελληνική πλευρά έκανε τις σωστές κινήσεις και πως σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να ασκηθεί βία.

«Οι χθεσινοί δαρμένοι θα είναι οι αυριανοί τζιχαντιστές... Εμείς ως χώρα κάνουμε τις σωστές κινήσεις. Οι Σκοπιανοί άσκησαν υπέρμετρη βία» είπε. «Ξέρουμε τι κάνουμε».

Αναφερόμενος στους «αλληλέγγυους» που είτε δρουν παράνομα, είτε προτρέπουν πρόσφυγες να κάνουν παράνομες πράξεις τόνισε ότι «έχουν γνώση οι φύλακες». Χαρακτηριστικά είπε ότι οι δικαστικές Αρχές έχουν ήδη επιληφθεί για όσους είχαν εμπλακεί στην υπόθεση της παράνομης εισόδου στην πΓΔΜ, περνώντας το ποτάμι. Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε πως υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων και πως έως το Πάσχα θα έχει λυθεί το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ειδομένη και στον Πειραιά.

Για τα επεισόδια στον Πειραιά ανέφερε πως έγιναν χθες συλλήψεις και ότι έχει αναγνωριστεί ο δράστης της επίθεσης με σιδερόβεργα εναντίον εικονολήπτη. Αναγνώρισε κάποια λάθη, σημειώνοντας ωστόσο πως πρόκειται για μια τεράστια επιχείρηση. Κάλεσε όλους να βλέπουν το δάσος και τι γίνεται σε ολόκληρη τη χώρα και όχι σε μεμονωμένες περιπτώσεις.

Κληθείς να σχολιάσει την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση της αστυνομίας, το Σάββατο, είπε ότι γίνεται έρευνα για αμέλεια και ολιγωρία.

«Επικίνδυνη» η κατάσταση
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής για τους Πρόσφυγες Γιώργος Κυρίτσης μιλώντας νωρίτερα στο MEGA έκανε λόγο για «δύσκολη» και «επικίνδυνη» κατάσταση ενώ κατηγόρησε τους αστυνομικούς της γειτονικής χώρας για «αψυχολόγητη βία».

«Η κυβέρνηση εκτιμά ότι δημιουργείται μια δύσκολη και επικίνδυνη κατάσταση, πρώτα απ' όλα για την ασφάλεια των ανθρώπων, οι οποίοι βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, τους οποίους οφείλουμε να προστατεύουμε και γι αυτό έγιναν ενέργειες, τις οποίες έπρεπε να κάνει. Η ιστορία του Προσφυγικού δεν είναι διασυνοριακή μεταξύ Ελλάδας και FYROM ή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, είναι μια διαδικασία στην οποία εμπλέκονται όλες οι ευρωπαϊκές χώρες και θέλει ψυχραιμία απ' όλους» τόνισε.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ STR)

Υποστήριξε, πάντως ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα αν δεν είχε υπάρξει κινητοποίηση από την πλευρά της ελληνικής αστυνομίας.

Τι λένε οι Σκοπιανοί
Από την πλευρά του το υπουργείο Εσωτερικών της πΓΔΜ στο οποίο υπάγεται η αστυνομία, αναφερόμενο στα επεισόδια υποστηρίζει ότι πρόσφυγες και μετανάστες επιτέθηκαν με πέτρες και άλλα αντικείμενα κατά των δυνάμεων ασφαλείας της με αποτέλεσμα 23 άνδρες να τραυματιστούν. Στη σχετική ανακοίνωση γίνεται λόγος «για απόπειρα μεταναστών να εισέλθουν παράνομα και με βίαιο τρόπο» στο έδαφος της πΓΔΜ ενώ διατυπώνονται αιχμές για την στάση Ελλήνων αστυνομικών κατά τη διάρκεια των επεισοδίων

«Σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις, περίπου 3.000 μετανάστες συμμετείχαν σε όλη την διάρκεια των επεισοδίων, ενώ οι ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις δεν επενέβησαν σε καμία περίπτωση για την αποτροπή των επεισοδίων στην συνοριακή γραμμή» σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της πΓΔΜ.