11 Απρίλιος 2016, 09:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Απρίλιος 2016, 09:46

Δεν τα βρήκαν κυβέρνηση και θεσμοί – Νέο ραντεβού σήμερα

  • Συμφωνία θεσμών και κυβέρνησης για τα θέματα ενέργειας
    Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκαν οι ολονύχτιες διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών στις 06:50 το πρωί. Οι δύο πλευρές έχουν προγραμματίσει νέα συνάντηση για σήμερα μετά τις 15:00 –εάν δεν υπάρξει κάποια ανατροπή. 

«Είμαστε πολύ κοντά στην οριστικοποίηση της λίστας των φορολογικών μέτρων. Μένουν ορισμένες λεπτομέρειες. Το αφορολόγητο των 9.100 ευρώ δεν το συζητάμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, επισήμανε ότι «κάναμε πρόοδο αλλά δεν κλείσαμε. 'Αλλη μία νύχτα».

Στις συναντήσεις που άρχισαν στις 10:00 το βράδυ της Κυριακής, συζητήθηκαν διαδοχικά, τα δημοσιονομικά μεγέθη, το Ασφαλιστικό, η δημόσια διοίκηση και τα «κόκκινα» δάνεια.

Κορυφαίος παράγοντας της διαπραγμάτευσης, ανέφερε ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ΔΝΤ ως προς την απόδοση των μέτρων που θα ληφθούν για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού έως το 2018, με το Ταμείο να υποστηρίζει ότι η απόδοση αυτή θα είναι μικρότερη.

Για το Ασφαλιστικό, μετά τη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των θεσμών, κυβερνητική πηγή ανέφερε, στις 02:30, ότι το πρόβλημα επικεντρώνεται στις επικουρικές συντάξεις και επισήμανε ότι ενδεχομένως να υπάρξει νέα προσπάθεια για συμφωνία σήμερα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «η νύχτα είναι ακόμα μεγάλη».

Τι θα γίνει με το Δημόσιο
Στο θέμα του Δημοσίου, αμέσως μετά τη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χριστόφορου Βερναρδάκη με τους επικεφαλής των κλιμακίων, κορυφαίος παράγοντας που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις ανέφερε, στις 03:30, ότι συμφωνήθηκε να ισχύσει εφέτος ο κανόνας της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις στο Δημόσιο και υπάρχει η δυνατότητα για περίπου 6.500 προσλήψεις από αυτές που δεν έγιναν τα προηγούμενα έτη. Το 2017, θα ισχύσει ο κανόνας 1 πρόσληψη/4 αποχωρήσεις, ο οποίος θα βαίνει μειούμενος κάθε χρόνο. Από αυτόν τον κανόνα, εξαιρούνται οι αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις (οι 1.500 που δικαιώθηκαν δικαστικά το 2015, δεν θεωρούνται προσλήψεις).

Εξάλλου, στον χώρο της υγείας οι ευρωπαϊκές αποφάσεις προσφέρουν δυνατότητες για προσλήψεις. Χαρακτηριστικά, ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι οι ώρες εργασίας των γιατρών πρέπει να είναι 45 εβδομαδιαίως αντί για 75 και αυτό οδηγεί αναπόφευκτα σε νέες προσλήψεις.

Επιπλέον, συμφωνήθηκε να υπάρξει ξεχωριστό κονδύλι, το οποίο η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει κατά το δοκούν για τους τομείς της υγείας και της παιδείας.

Το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε, παράλληλα, ότι τα ειδικά μισθολόγια στο Δημόσιο θα συζητηθούν στη δεύτερη αξιολόγηση, προσθέτοντας ότι «είμαστε έτοιμοι για τα μισθολόγια των πανεπιστημιακών».

Λίγο μετά τις 06:00 που ολοκληρώθηκε η συνάντηση για τα «κόκκινα» δάνεια, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε ότι «έχουμε φτάσει κοντά» σε συμφωνία.