10 Απρίλιος 2016, 18:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Απρίλιος 2016, 18:20

Προφορικό διάβημα στα Σκόπια για τα επεισόδια στην Ειδομένη (βίντεο)

  • Προφορικό διάβημα στα Σκόπια για τα επεισόδια στην Ειδομένη (βίντεο)

Προφορικό διάβημα στην κυβέρνηση των Σκοπίων έκανε το υπουργείο Εξωτερικών μετά τα σημερινά επεισόδια στην Ειδομένη, όπου Σκοπιανοί αστυνομικοί έβαλαν με δακρυγόνα, σφαίρες από καουτσούκ και βομβίδες κρότου λάμψης κατά προσφύγων που επιχείρησαν να περάσουν στην πΓΔΜ. Παράλληλα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας πήρε εντολή να προχωρήσει σε διμερή συνάντηση με τον Σκοπιανό ομόλογό του.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ωστόσο αρνείται κατηγορηματικά ότι Σκοπιανοί αστυνομικοί πέρασαν σε ελληνικό έδαφος στην προσπάθειά τους να απωθήσουν τους πρόσφυγες, κατά τη διάρκεια των σημερινών επεισοδίων.

«Σε καμία περίπτωση δεν έγινε φυσική παραβίαση των βόρειων συνόρων», ανέφεραν πηγές του υπουργείου, στο Mega. «Το κέντρο επιχειρήσεων κατέγραψε στις 12:30 απόπειρα να περάσουν οι πρόσφυγες τα σύνορα. Απωθήθηκαν βίαια, με χημικά και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης από αστυνομικούς, που δεν πέρασαν στο ελληνικό έδαφος», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Σχολιάζοντας τηλεοπτικά πλάνα στα οποία οι Σκοπιανοί αστυνομικοί φαίνεται να βρίσκονται μπροστά από τον συνοριακό φράχτη, δηλαδή να έχουν περάσει σε περιοχή εντός της ελληνικής επικράτειας, από το Μέγαρο Μαξίμου αντιτείνουν ότι ο φράχτης δεν βρίσκεται ακριβώς στη συνοριογραμμή, αλλά έχει τοποθετηθεί κάποια μέτρα μέσα στο έδαφος της πΓΔΜ. Για πλήρη απουσία του ελληνικού κράτους από τμήμα ελληνικού εδάφους έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, διερωτώμενος ταυτόχρονα αν υπάρχει κυβέρνηση στην Ελλάδα.

Δεκάδες γυναίκες, άνδρες και παιδιά που έχουν χτυπηθεί από τις Σκοπιανές δυνάμεις, έχουν περιθάλψει τις τελευταίες ώρες οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. «Τα περισσότερα από τα περιστατικά σχετίζονται με αναπνευστικά προβλήματα, που προκαλεί η χρήση χημικών, αλλά έχουμε και κάποιους τραυματισμούς, που μας δείχνουν ότι χρησιμοποιήθηκαν σφαίρες από καουτσούκ», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μέλος των ΓΧΣ, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει καταγραφεί σοβαρός τραυματισμός και ότι μόνο σε δύο με τρεις περιπτώσεις χρειάστηκε διακομιδή τραυματιών με το ΕΚΑΒ.

Ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το Προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης καταδίκασε την πρακτική των Σκοπιανών δηλώνοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η χρήση χημικών, σφαιρών από καουτσούκ και βομβίδων κρότου λάμψης, άνευ διακρίσεων, εναντίον ευάλωτων πληθυσμών, και μάλιστα χωρίς να συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας, είναι πρακτική επικίνδυνη και καταδικαστέα».