10 Απρίλιος 2016, 17:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Απρίλιος 2016, 17:16

Στο Taxisnet και οι ασφαλιστικές εισφορές

  • Τι θα γίνει με την παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βάζει στόχο μαζί με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης στο Taxisnet, να εκκαθαρίζεται ο φόρος εισοδήματος που αναλογεί στον πολίτη, αλλά και οι ασφαλιστικές εισφορές  που είναι υποχρεωμένος να πληρώσει στον Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) που υπάγεται.

Η πρόταση Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό προβλέπει τη σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα, σε αντίθεση με το σύστημα που ισχύει σήμερα, όπου γίνεται παρακράτηση σε σχέση με τις μηνιαίες αποδοχές του κάθε ασφαλισμένου.

Το σχέδιο που επεξεργάζεται ο υπουργός Εργασίας  Γιώργος Κατρούγκαλος, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Τρύφωνα Αλεξιάδη προβλέπει να υπολογίζονται και να βεβαιώνονται αυτόματα από την εφορία οι ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς δηλαδή να απαιτείται κάποια παρακράτηση, όπως γίνεται έως τώρα.

Με απλά λόγια, η εφορία θα «βλέπει» το φορολογητέο εισόδημα και αυτόματα θα υπολογίζει ασφαλιστικές εισφορές στο 20% αυτού του ποσού. Έτσι, θα καταφέρνει να βεβαιώσει την οφειλή και αν κάποιος ασφαλισμένος δεν την πληρώσει, αυτόματα θα τίθενται σε ισχύ μέτρα αναγκαστικής είσπραξης (πχ κατασχέσεις ακίνητης περιουσίας, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, κατασχέσεις εις χείρας τρίτων κ.λπ.).

Ουσιαστικά, το «κόλπο» της κυβέρνησης είναι ότι δεν θα περιμένει από τα ασφαλιστικά ταμεία να υπολογίζουν εισφορές και εισφοροδιαφυγή, αλλά τα στοιχεία αυτά θα προκύπτουν αυτόματα από τη φορολογική δήλωση των ασφαλισμένων. Με αυτόν τον τρόπο θα υλοποιηθεί και η μνημονιακή δέσμευση για κοινή είσπραξη φόρων και ασφαλιστικών εισφορών από την εφορία, η οποία υπάρχει ήδη από το δεύτερο μνημόνιο.