10 Απρίλιος 2016, 15:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Απρίλιος 2016, 14:23

Die Welt: Μυστικό σχέδιο ΕΕ για υποδοχή 250.000 προσφύγων από Τουρκία

  • Die Welt: Μυστικό σχέδιο ΕΕ για υποδοχή 250.000 προσφύγων από Τουρκία
    Μετανάστες επιβιβάζονται στο πλοίο «Ναζλί Ζαλέ» για να τους μεταφέρει στο Δικελί της Τουρκίας, στο πλαίσιο της συμφωνίας με την ΕΕ (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στρατής Μπαλάσκας)

Η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για το προσφυγικό ενδέχεται να περιέχει μια ανεπίσημη συμφωνία για την υποδοχή ενός μεγαλύτερου ποσοστού προσφύγων, αναφέρει η κυριακάτικη έκδοση της Die Welt, επικαλούμενη δηλώσεις του Γκέραλντ Κνάους της ευρωπαϊκής δεξαμενής σκέψης «European Stability Initiative (ESI). Ο Κνάους θεωρείται και άτυπος σύμβουλος της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ στο θέμα των προσφύγων.

«Η τουρκική πλευρά αναμένει ότι οι Ευρωπαίοι θα ξεκινήσουν σε λίγες εβδομάδες να δέχονται ετησίως 250.000 Σύριους πρόσφυγες», είπε συγκεκριμένα στη γερμανική εφημερίδα ο Γκέραλντ Κνάους.

Για προφορική δέσμευση της ΕΕ σε απαίτηση της Άγκυρας κάνει λόγο η Die Welt. Ο Γκέραλντ Κνάους επιβεβαιώνει, ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν πρώτα όμως να δουν ότι πραγματικά σταματάει η μεταναστευτική ροή στο Αιγαίο, πριν προχωρήσουν σε αύξηση του αριθμού υποδοχής προσφύγων. Ο Κνάους θεωρεί επίσης «ακατανόητες» τις προτάσεις της Κομισιόν για νέα νομοθετική ρύθμιση του δικαίου του ασύλου και συμπληρώνει πως η σημερινή συμφωνία με την Τουρκία πάσχει και στην προετοιμασία της, αφού δεν έγινε καμιά προεργασία για την εφαρμογή της.

Υπογραμμίζει επίσης ότι μια αυτόματη κατανομή των προσφύγων στην ΕΕ δεν είναι «πολιτικά πραγματοποιήσιμη και είναι σχετικά άσκοπη». «Οι πρόσφυγες δεν θα μείνουν σε χώρες στις οποίες δεν θέλουν να ζήσουν. Πρόκειται για αερολογίες», πρόσθεσε.