9 Απρίλιος 2016, 20:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Απρίλιος 2016, 18:57

Ξυδάκης: Άτυπη αλλά ουσιαστική συμμαχία των προθύμων για το Προσφυγικό

  • Ξυδάκης: Άτυπη αλλά ουσιαστική συμμαχία των προθύμων για το Προσφυγικό
    Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Ν. Ξυδάκης (αριστερά) επιθεωρεί τον Ελαιώνα μαζί με τους Α. Ντεζίρ, Σ. Γκότσι και Μ. Κέντερς (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Κοινό μήνυμα ότι το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα είναι ευρωπαϊκό καθώς και ότι πρέπει να υλοποιηθεί συλλογικά η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και το ευρωπαϊκό σχέδιο μετεγκατάστασης, έστειλαν οι έξι υπουργοί Εξωτερικών (Ολλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Μάλτα), αρμόδιοι για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, και ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Νίκος Ξυδάκης.

Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά τις διαβουλεύσεις τεσσάρων ωρών που είχαν στο υπουργείο Εξωτερικών, οι υπουργοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα που είχε η ολλανδική πρωτοβουλία προκειμένου να κατανοήσουν εκ του σύνεγγυς ένα τόσο σύνθετο και πολυσχιδές ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Ως μία «άτυπη αλλά ουσιαστική συμμαχία των προθύμων που δίνει μια νέα εικόνα της Ευρώπης των κεντρομόλων προοδευτικών δυνάμεων που υπερασπίζονται την αξία και τον ανθρωπιστικό πυρήνα της Ευρώπης», χαρακτήρισε την επίσκεψη των έξι υπουργών και υφυπουργών κρατών-μελών της ΕΕ ο Ν. Ξυδάκης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπερτ Κέντερς τόνισε ότι το Προσφυγικό και Μεταναστευτικό δεν είναι ένα πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα μόνη της, αλλά είναι κοινή ευθύνη όλων των κρατών-μελών της ΕΕ να δείξουν αλληλεγγύη.

«Η Γαλλία δίνει το παράδειγμα, είμαστε από τους πρωτοπόρους και θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις μας απέναντι σε όσους χρειάζονται προστασία»,, υπογράμμισε ο Γάλλος υφυπουργός Εξωτερικών Αλέν Ντεζίρ. Η υφυπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Μαργκαρίντα Μάρκες, ανέφερε ότι το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό είναι ύψιστης προτεραιότητας για τη χώρα της, τονίζοντας ότι είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιταλίας, Σάντρο Γκότσι είπε πως ό,τι κάνουμε σήμερα εδώ με την ΕΕ είναι κάτι υπέρ της ΕΕ, είναι αλληλεγγύη και δέσμευση των εταίρων της ΕΕ στη Μεσόγειο και όπου αλλού προκύψει μια τέτοια κρίση. Μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου, η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία επισκέφτηκε την ανοικτή δομή φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα.