9 Απρίλιος 2016, 15:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Απρίλιος 2016, 14:46

Βρετανίδα βουλευτής χειρουργεί καρκινοπαθείς στα Κατεχόμενα και τη Γάζα

  • Βρετανίδα βουλευτής χειρουργεί καρκινοπαθείς στα Κατεχόμενα και τη Γάζα
    Η Βρετανίδα βουλευτής και χειρουργός Φιλίπα Ουΐτφορντ

Η Βρετανίδα Φιλίπα Ουΐτφορντ βουλευτής και χειρουργός με ειδικότητα στον καρκίνο του στήθους, μετέβη πριν από λίγες μέρες στα Κατεχόμενα στην Παλαιστίνη, στη διάρκεια κοινοβουλευτικής αργίας στη χώρα της, προκειμένου να πραγματοποιήσει ορισμένες δύσκολες χειρουργικές επεμβάσεις σε γυναίκες καρκινοπαθείς.

Μία από τις γυναίκες που χειρούργησε, «ήδη βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο καρκίνου» , όπως αφηγείται η 57χρονη βουλευτής. «Η επέμβαση ήταν δύσκολη, γνωρίζαμε ποια ήταν η κατάσταση», εξηγεί η ίδια.

Οι πρώτες εξετάσεις ωστόσο έδειξαν ότι η επέμβαση ήταν επιτυχής. Στη συνέχεια, η Φιλίπα Ουΐτφορντ μετέβη στη Γάζα για να παράσχει συμβουλευτικό έργο σε άλλο νοσοκομείο. Η ίδια δηλώνει πως αισθάνεται υποχρεωμένη να παράσχει αμέριστα τις υπηρεσίες της, δεδομένων των ελλείψεων που καταγράφονται στην Παλαιστίνη στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Ελλείψεις οι οποίες, όπως είπε, εντείνονται λόγω του ισραηλινού αποκλεισμού.

Ως εκπρόσωπος του αριστερού Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας SNP για θέματα υγείας, η Ουΐτφορντ επανέλαβε τις επικρίσεις του κόμματός της προς τη βρετανική κυβέρνηση για την ανεκτική πολιτική της απέναντι στο Ισραήλ, που εξακολουθεί την εποικιστική πολιτική του στα Κατεχόμενα.

Η ίδια χαρακτήρισε «γάγγραινα» τους εποικισμούς στα Κατεχόμενα, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Κάθε φορά που επιστρέφω, οι εποικισμοί είναι ακόμη μεγαλύτεροι και πιο κοντά στις παλαιστινιακές πόλεις».