9 Απρίλιος 2016, 14:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Απρίλιος 2016, 14:38

Εκταμίευση δόσης σε… δόσεις και με προαπαιτούμενα

  • Εκταμίευση δόσης σε… δόσεις και με προαπαιτούμενα

Σε πολιτική συμφωνία για το νέο επαχθές πακέτο μέτρων συνολικού ύψους 5,4 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη εβδομάδα, κατά προτίμηση ως την Τρίτη, προσβλέπει η κυβέρνηση, ώστε να ανοίξει μετά η συζήτηση για το χρέος στην Εαρινή Σύνοδο ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας –την προσεχή Παρασκευή έως Κυριακή– και να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση του Μνημονίου μέχρι το Πάσχα.

Ωστόσο, σύμφωνα με  κορυφαία κυβερνητική πηγή, τα κείμενα της συμφωνίας με τις δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς πιθανόν να γραφτούν μετά το Πάσχα, οπότε και η εκταμίευση της δανειακής βοήθειας θα γίνει για άλλη μια φορά σε υποδόσεις συνδεδεμένες με την υλοποίηση προαπαιτούμενων δράσεων (prior actions).

Μάλιστα, αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε χθες πως «αν υπάρξει συμφωνία τα επόμενα εικοσιτετράωρα, η επόμενη εκταμίευση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αρχές Ιουνίου».

Άλλη ευρωπαϊκή πηγή έκανε λόγο επίσης για ολοκλήρωση της αξιολόγησης τον Ιούλιο, λόγω της διαφωνίας Ευρωπαίων-ΔΝΤ για το χρέος!

Προϋπόθεση για να αποδεσμευθούν δανειακοί πόροι προς την Ελλάδα δεν είναι μόνο η ψήφιση των νέων σκληρών μέτρων από τη Βουλή, αλλά και η διευθέτηση του ρόλου του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.