9 Απρίλιος 2016, 09:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Απρίλιος 2016, 23:12

Που θα φτάσει το ψαλίδισμα των επικουρικών συντάξεων

  • Που θα φτάσει το ψαλίδισμα των επικουρικών συντάξεων
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Η ελληνική πλευρά επιμένει να διατηρεί την «κόκκινη γραμμή» των 1.400 ευρώ συντάξιμες αποδοχές, ώστε οι όποιες περικοπές να γίνουν πάνω από αυτό το όριο. Όμως οι θεσμοί εκτιμούν ότι έτσι δεν καλύπτεται το έλλειμμα στο Επικουρικό Ταμείο (ΕΤΕΑ), ύψους άνω των 600.000.000 ευρώ και ζητούν μεγαλύτερο «ψαλίδισμα» των επικουρικών.

Από την έως τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων το «ψαλίδι» στις επικουρικές αναμένεται να φτάσει στο 40%, για ποσά επικούρησης άνω των 150 ευρώ.

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι επήλθε συμφωνία για την εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ στα 20 χρόνια ασφάλισης και στα 346 ευρώ με 15 χρόνια. Η εθνική σύνταξη θα αυξάνεται από τα 15 έως τα 20 χρόνια ασφάλισης, κατά 2% ανά έτος. Επίσης, θεωρεί ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία και για τα ποσοστά αναπλήρωσης. Όπως φαίνεται ο κατώτατος συντελεστής 0,77 διατηρείται για τις περιπτώσεις συνταξιοδότησης με 15αετία, ενώ παραμένει αμετάβλητος και ο συντελεστής 2, για συνταξιοδότηση στα 40 έτη προϋπηρεσίας.

Ξεχωριστό αντικείμενο διαπραγμάτευσης, φαίνεται ότι αποτελούν και οι συντάξεις χηρείας, με τους θεσμούς να επιμένουν ότι πρέπει να τεθεί όριο στο 57ο έτος ηλικίας. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, προτείνουν όσοι δικαιούχοι βρίσκονται κάτω από το συγκεκριμένο όριο, να λαμβάνουν συντάξεις χηρείας μόνο για τρία έτη. Ειδικά για τα ανήλικα τέκνα που υπάγονται σε αυτή την κατηγορία δικαιούχων, ζητείται η παροχή να διακόπτεται στο 18ο έτος της ηλικίας τους ή στο 24o , εάν σπουδάζουν.