8 Απρίλιος 2016, 12:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Απρίλιος 2016, 13:34

Ο κίνδυνος κατάρρευσης του Πανάγιου Τάφου ενώνει τις χριστιανικές κοινότητες

  • Ο κίνδυνος κατάρρευσης του Πανάγιου Τάφου ενώνει τις χριστιανικές κοινότητες
    Γενική εικόνα από τη ροτόντα του ναού της Αναστάσεως (φωτ.: ΕPA / Abir Sultan)

Πριν από λίγο καιρό, σε ειδική εκδήλωση στο Ζάππειο, παρουσιάστηκε με τον πιο επίσημο τρόπο το σχέδιο συντήρησης και αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου στο ναό της Αναστάσεως στην Ιερουσαλήμ. Η διεπιστημονική ομάδα του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, με επικεφαλής την καθηγήτρια της Σχολής Χημικών Μηχανικών Αντωνία Μοροπούλου, ελπίζει ότι μέχρι τις αρχές του 2017 θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες, και έτσι ο Πανάγιος Τάφος θα έχει γλιτώσει από την κατάρρευση.

Το 2017 συμπληρώνονται 70 χρόνια από την τελευταία παρέμβαση που έκαναν Βρετανοί επιστήμονες.

Σε αυτή την παρέμβαση οφείλεται η προσθήκη του σιδερένιου κλωβού για την αντιμετώπιση της προϊούσας παραμόρφωσης. Η ανάγκη για άμεσες εργασίες στον Πανάγιο Τάφο ήρθε στο προσκήνιο το 2014, κατά τη διάρκεια της κοινής επίσκεψης στα Ιεροσόλυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Πάπα Φραγκίσκου.


Ο σιδερένιος κλωβός γύρω από τον Πανάγιο Τάφο τοποθετήθηκε πριν από 70 χρόνια (φωτ.: EPA / Oliver Weiken)

Η εφημερίδα New York Times με ένα εκτενές άρθρο αναφέρεται στον Πανάγιο Τάφο, στον κίνδυνο κατάρρευσής του και στο πώς αυτό το ενδεχόμενο ένωσε τις χριστιανικές κοινότητες. «Ο φρουρός του ναού Φαράχ Ατάλλαχ, ο οποίος φορούσε φέσι, είπε πως έχει γίνει μάρτυρας αψιμαχιών μεταξύ των Ελληνορθοδόξων, των Αρμενίων και των Ρωμαιοκαθολικών κοινοτήτων για τα δικαιώματα και τα προνόμια μέσα στο ναό που βρίσκεται ο τάφος του Χριστού», σημειώνεται στο δημοσίευμα.


(Φωτ.: EPA / Andrew Medichini)

Η εφημερίδα αναφέρει ότι είναι προσβλητικό το γεγονός πως γύρω από ένα χριστιανικό σύμβολο κατά περιόδους ξεσπούν διαιρέσεις και δημιουργούνται εντάσεις. Ωστόσο, επισημαίνει ότι τα έργα συντήρησης και αποκατάστασης έχουν καταφέρει να ενώσουν, καθώς κάθε μία από τις κοινότητες θα συνεισφέρει με το 1/3 του ποσού που απαιτείται, και το οποίο ανέρχεται στα 3,4 εκατ. δολάρια. Ακόμα, σημειώνεται ότι ελληνική τράπεζα έδωσε 50.000 ευρώ για τις σκαλωσιές που έχουν ήδη τοποθετηθεί.

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν αμέσως μετά το ορθόδοξο Πάσχα, και καθ’ όλη τη διάρκειά τους το προσκύνημα θα παραμείνει ανοιχτό στους επισκέπτες.