6 Απρίλιος 2016, 20:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Απρίλιος 2016, 20:27

Όριο ηλικίας στις συντάξεις χηρείας θέτουν οι θεσμοί

  • Όριο ηλικίας στις συντάξεις χηρείας θέτουν οι θεσμοί

Και οι συντάξεις χηρείας βρίσκονται στο στόχαστρο των θεσμών. Στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για το Ασφαλιστικό, οι θεσμοί φαίνεται ότι θέλουν να τεθεί στο εξής όριο ηλικίας το 57ο έτος.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι λαμβάνουν στο μέλλον συντάξεις χηρείας και είναι κάτω από το συγκεκριμένο ηλικιακό όριο, θα δέχονται την εν λόγω παροχή μόνο για μια τριετία. Επίσης, ειδικά για συντάξεις που χορηγούνται σε ανήλικα τέκνα, η πρόταση των θεσμών θέλει να διακόπτεται η παροχή με τη συμπλήρωση του 18ου έτους ηλικίας, ή εάν σπουδάζουν, η διακοπή να γίνεται με τη συμπλήρωση του 24ου έτους ηλικίας τους.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η συγκεκριμένη πρόταση αφορά μόνο συντάξεις χηρείας που θα προκύψουν μετά την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό.

Σημειώνεται πάντως ότι σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του συστήματος «Ήλιος», οι συντάξεις χηρείας που χορηγούνται στην Ελλάδα είναι 402.353 και η μηνιαία δαπάνη για την κάλυψή τους, υπερβαίνει τα 284 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, σε συνταξιούχους κάτω των 56 ετών χορηγούνται 77.984 συντάξεις χηρείας.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα ζητήματα της διαπραγμάτευσης, που συνεχίστηκε σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, «κλειδωμένες» πρέπει να θεωρούνται οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις (2-40% για ποσά άνω των 150 ευρώ), από τις οποίες εκτιμάται όμως ότι θα επηρεαστούν 125.000 συνταξιούχοι ή το 5% του συνόλου.

Επίσης, το μάρμαρο αναμένεται να πληρώσουν και τα εφάπαξ (25–30% για 65.000 δικαιούχους που βρίσκονται σε αναμονή από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά), όπως ακόμη και τα μερίσματα του Δημοσίου (πάνω από 30%, επηρεάζουν 284.000 δικαιούχους). Ερωτηματικά εξακολουθούν να υπάρχουν για το ζήτημα των ποσοστών αναπλήρωσης που επηρεάζει τις νέες συντάξεις, όπως και το θέμα της εθνικής σύνταξης (384 ευρώ).