8 Απρίλιος 2016, 14:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Απρίλιος 2016, 12:40

Με ποντιακή παρουσία εγκαίνια Μουσείου «Γρηγόρη Αυξεντίου» στον Ακρίτα Κιλκίς (φωτο, βίντεο)

  • Με ποντιακή παρουσία εγκαίνια Μουσείου «Γρηγόρη Αυξεντίου» στον Ακρίτα Κιλκίς (φωτο, βίντεο)
  • Με ποντιακή παρουσία εγκαίνια Μουσείου «Γρηγόρη Αυξεντίου» στον Ακρίτα Κιλκίς (φωτο, βίντεο)
  • Με ποντιακή παρουσία εγκαίνια Μουσείου «Γρηγόρη Αυξεντίου» στον Ακρίτα Κιλκίς (φωτο, βίντεο)

Σε Ιστορικό Μουσείο-Φυλάκιο «Γρηγόριος Αυξεντίου» μετατράπηκε το φυλάκιο στο οποίο υπηρετούσε ο Γρηγόριος Αυξεντίου, στο ποντιακό χωριό Ακρίτας Κιλκίς, και εγκαινιάστηκε την Κυριακή 3 Απριλίου 2016. Ονομάστηκε προς τιμήν του Κύπριου ήρωα και υπαρχηγού της ΕΟΚΑ, ο οποίος αγωνίστηκε για την απελευθέρωση της Μεγαλονήσου από τη βρετανική κατοχή κατά την περίοδο 1955-1957.

Τα εγκαίνια πραγματοποίησε ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Χριστόφορος Φωκαΐδης μαζί με τον δήμαρχο Κιλκίς Δημήτρη Σισμανίδη και τον δήμαρχο Λύσης Κύπρου Συμεών Παστό.

Πραγματοποιήθηκε δοξολογία στο ναό του Αγίου Γεωργίου και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του ήρωα. Στεφάνια κατέθεσαν ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, ο αρχηγός του ΓΕΣ Βασίλης Τελλίδης, οι δήμαρχοι Κιλκίς και Λύσης, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορέων της περιοχής. Στεφάνι κατέθεσε και η οικογένεια του ήρωα, ενώ στη συνέχεια τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.


Ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου επιθεωρεί το άγημα με τον αρχηγό του ΓΕΣ Βασίλη Τελλίδη

Με μια μεγάλη εικόνα του Αυξεντίου, που την κρατούσαν ζιπκαλήδες, ξεκίνησε η εκδήλωση μπροστά από το μουσείο.

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στον προαύλιο χώρο του μουσείου όταν δύο ζιπκαλήδες περιέφεραν εικόνα του Γρηγόριου Αυξεντίου, με κάποιες μαυροφορεμένες γυναίκες να κρατούν τις φωτογραφίες των αγωνιστών του φυλακίου που υπηρετούσαν μαζί με τον ήρωα. Ακολουθούσε πομπή ζιπκαλήδων και ζουπουνοφόρων από τους συλλόγους της Ένωσης Ποντίων Νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες» και του Πολιτιστικού Συλλόγου Δροσάτου, οι οποίοι αργότερα χόρεψαν παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς. Έκαναν την είσοδό τους τη στιγμή που ο Γιώργος Πουλαντζακλής με τον Πολύκαρπο Κοντοζίδη ερμήνευαν το ακριτικό τραγούδι «Τρεις αετοί», και η λαλιά τους αντιβοούσε στα βουνά ξυπνώντας μνήμες.


Από τo 10:35 δείτε την πομπή με τους ζιπκαλήδες και τις ζουπουνοφόρες με την εικόνα του Γρ. Αυξεντίου

Η ζωή και η αντιστασιακή του δράση για την απελευθέρωση της Μεγαλονήσου από τη βρετανική κατοχή κατά την περίοδο 1955-1957, καθώς και το ολοκαύτωμα στη σπηλιά του Μαχαιρά αναδείχθηκαν μέσα από τις ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στην εκδήλωση.

  • Φωτογραφίες: Γενικό Επιτελείο Στρατού.