6 Απρίλιος 2016, 18:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Απρίλιος 2016, 18:52

Οι Τούρκοι μετακινούν καταδρομείς από τα Κατεχόμενα σε βάση στο Σιρνάκ

  • Οι Τούρκοι μετακινούν καταδρομείς από τα Κατεχόμενα σε βάση στο Σιρνάκ

Σε διπλή «ομολογία» προχώρησαν οι Τούρκοι. Αφενός ότι διατηρούν καταδρομείς στα Κατεχόμενα και αφετέρου ότι τμήμα εξ αυτών μετακινείται για να αντιμετωπιστούν Κούρδοι μαχητές στις νοτιοανατολικές τουρκικές επαρχίες. Η είδηση είχε κυκλοφορήσει τις τελευταίες ημέρες αλλά μόλις σήμερα επιβεβαιώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της γειτονικής χώρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπεύθυνου Τύπου του Γενικού Επιτελείου, Τούρκου ταξίαρχου Ερτουγρούλγκαζι Οζκιουρκτσιού, «ένα τάγμα πολύ καλά εκπαιδευμένων στρατιωτών και υπαξιωματικών που βρίσκονται στην "ΤΔΒΚ" στάλθηκε στην επαρχία Μπεϊτούσεμπαπ της πόλης Σιρνάκ. Αυτοί θα αναλάβουν καθήκοντα διαφύλαξης της στρατιωτικής βάσης».

Το Επιτελείο υποστηρίζει ότι η ενέργεια αυτή «δεν έχει σχέση με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, και πως μόλις δημιουργηθεί ανάλογο τάγμα στην Τουρκία, οι καταδρομείς θα επιστρέψουν και πάλι στα καθήκοντά τους στην Κύπρο».

Η ανακοίνωση εκδόθηκε ύστερα από άρθρο του ανταποκριτή της τουρκικής εφημερίδας Sözcü Σαϊγκί Οζτούρκ, με το οποίο καλούνταν ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Χαλούσι Ακάρ να δώσει εξηγήσεις για την απόσυρση στρατιωτικών δυνάμεων από τα Κατεχόμενα, σε μια κρίσιμη περίοδο για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό.