7 Απρίλιος 2016, 05:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Απρίλιος 2016, 18:36

Ο Πόντος της παράδοσης και η θέση του στο παρόν, σε ημερίδα στη Θεσσαλονίκη

  • Ο Πόντος της παράδοσης και η θέση του στο παρόν, σε ημερίδα στη Θεσσαλονίκη
    (Φωτ.: Βαλεντίνα Ουσταμπασίδου για το pontos-news.gr)

Το ζήτημα της αυθεντικότητας, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά, εδώ και χρόνια βρίσκεται στο επίκεντρο του ερευνητικού ενδιαφέροντος. Όσα έρχονται από το παρελθόν και ο τρόπος που αυτά «κουμπώνουν» στο παρόν έχουν αποτελέσει σημείο τριβής, αλλά και διενέξεων, καθώς σε πολλές περιπτώσεις έχει θεωρηθεί ότι το αυθεντικό αλλοιώνεται για χάρη του μεταμοντέρνου και του πρωτοποριακού.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνει η νεοσύστατη κίνηση «Παρυάδρης» για την καταγραφή της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς των Ποντίων, αλλά θέλοντας να δώσει και ένα έναυσμα για συζήτηση και προβληματισμό, την Κυριακή 17 Απριλίου διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη ημερίδα με θέμα «Πόντος: Από το παρελθόν στο παρόν· Ρίζες και παραδόσεις».

Η ημερίδα, που θα φιλοξενηθεί στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης και τελεί υπό την αιγίδα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, έχει καταφέρει να συγκεντρώσει σε μία ημέρα ανθρώπους που ασχολούνται χρόνια με τον ποντιακό πολιτισμό. Χωρισμένη σε δύο συνεδρίες διερευνά ζητήματα ταυτότητας, μουσικής, δρώμενων, ενδυμασίας και χορού.


Πατήστε πάνω στη φωτογραφία για να δείτε το πρόγραμμα της ημερίδας σε μεγάλη ανάλυση

«Το παρελθόν του παρόντος: Συλλογική μνήμη και ταυτότητα», είναι ο τίτλος της εισήγησης του Στυλιανού Ιωαννίδη στο πλαίσιο της πρωινής συνεδρίας. Ο Παύλος Γαϊτανίδης θα μιλήσει για τη μουσική των Ελλήνων του Πόντου ως στοιχείο ενίσχυσης της ποντιακής ταυτότητας, ενώ ο Θεόδωρος Πιλαλίδης θα αναφερθεί στο δρώμενο των Μωμόγερων.

Στη δεύτερη συνεδρία, την απογευματινή, ο Όμηρος Παχατουρίδης θα κάνει εισήγηση για την ενδυμασία των ανδρών του Πόντου και ο Παναγιώτης Μωυσιάδης θα αναφερθεί στους ποντιακούς χορούς μέσα από καταγραφές λόγιων Ποντίων πρώτης και της δεύτερης προσφυγικής γενιάς. «Μορφές του σέρα χορού: προφορική αφήγηση και βιωμένη εμπειρία», είναι ο τίτλος της εισήγησης του Μιχάλη Καραβέλα.

Κάθε μέρος της ημερίδας θα ολοκληρώνεται με ανοιχτή συζήτηση, κατά τη διάρκεια της οποίας οι εισηγητές θα απαντούν και σε ερωτήσεις του κοινού.

Συντονιστές στην πρωινή συνεδρία θα είναι οι Στάθης Πελαγίδης, Στάθης Παπαδόπουλος και Νίκος Πιλαλίδης, και στην απογευματινή οι Χρήστος Τοπαλίδης, Νίκος Σωματαρίδης και Νίκος Παλασίδης.

Εκδηλωσεις