7 Απρίλιος 2016, 01:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Απρίλιος 2016, 17:23

Το Σάββατο στην Άγκυρα για πρώτη φορά ημερίδα για το Ποντιακό Ζήτημα

  • Το Σάββατο στην Άγκυρα για πρώτη φορά ημερίδα για το Ποντιακό Ζήτημα

Λίγες μέρες απομένουν μέχρι την πραγματοποίηση του αποφασιστικού συνεδρίου στην Άγκυρα με θέμα «Ο νομός Τραπεζούντας και το Ποντιακό Ζήτημα στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά». Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου θα είναι το επίκεντρο των εισηγήσεων του συνεδρίου που θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο.

Όπως δήλωσε στο pontos-news.gr ο Βλάσης Αγτζίδης, «Είναι η πρώτη φορά που θα γίνει ημερίδα για το ποντιακό ζήτημα στην Τουρκία, και ειδικά στην Άγκυρα.

»Το μεγάλο ενδιαφέρον της ημερίδας έγκειται στο γεγονός ότι οι συμμετέχοντες είναι από Τουρκία και Ελλάδα. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το φαινόμενο ότι σε αντίστοιχους δρόμους πορεύονται και σημαντικοί αριστεροί Τούρκοι ιστορικοί και κοινωνικοί επιστήμονες».

Η γενοκτονική πολιτική των Τούρκων
Η Γενοκτονία των χριστιανικών κοινοτήτων από τους Νεότουρκους και η αμφισβήτηση της σημασίας της από την ελληνική ιστοριογραφία θα είναι ένα μέρος από τα θέματα που θα αναπτύξει ο ιστορικός Βλάσης Αγτζίδης στην εισήγησή του, η οποία θα αναγνωστεί καθώς ο ίδιος δεν θα μεταβεί στην Άγκυρα.

«Η γενοκτονική πολιτική των Νεότουρκων αποτέλεσε την ιδεολογική βάση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Για τη νεοελληνική ιστοριογραφία, όμως, δεν υπάρχει Γενοκτονία και οργανωμένο σχέδιο κατά των χριστιανικών κοινοτήτων από τους Νεότουρκους, γιατί απλώς η πολιτική των Νεότουρκων συγκροτούσε “νόμιμη αντίδραση”. Έτσι, σημαντικά τμήματα της νεότερης ελληνικής ιστορίας έμειναν στο σκοτάδι ως άγραφες λευκές σελίδες», σημείωσε ο Βλάσης Αγτζίδης.


Η αφίσα της ημερίδας

Αναζητώντας την αλήθεια
«Οποιαδήποτε προοπτική φιλίας, αδελφοσύνης και δημιουργικής συνύπαρξης ανάμεσα στους λαούς πρέπει να οικοδομηθεί επάνω στην αποδοχή της ιστορικής αλήθειας και στην αποκάλυψή της. Η ιστορία της μνήμης των Ποντίων αλλά και των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής βρίσκεται κάτω από την εξουσία του κράτους που αλλάζει το παρελθόν, την αλήθεια, και χτίζει ένα άλλο παρελθόν. Αυτή η αλήθεια βρίσκεται ανάμεσα σε έναν πατριδοκάπηλο εθνικισμό κι έναν αναθεωρητισμό τύπου Φίλη», δήλωσε στο pontos-news.gr ο Στέργιος Θεοδωρίδης.

«Το συνέδριο αυτό είναι ιστορικής σημασίας. Οι προοδευτικοί άνθρωποι στην Τουρκία είναι κυνηγημένοι από το κράτος και την εξουσία για τις απόψεις τους. Θα πρέπει να συμβάλλουμε στην προσπάθειά τους. Θα πρέπει να συνδυάσουμε τις πηγές τους με τις δικές μας και τις βιωματικές μας εμπειρίες αρμονικά για να βγάλουμε στην επιφάνεια την αλήθεια» κατέληξε.