6 Απρίλιος 2016, 16:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Απρίλιος 2016, 16:30

Στο «κόκκινο» ο Πειραιάς: Προσπάθησαν να πετάξουν βρέφος στους αστυνομικούς (βίντεο)

  • Στο «κόκκινο» ο Πειραιάς: Προσπάθησαν να πετάξουν βρέφος στους αστυνομικούς (βίντεο)
    Ένας άνδρας προσπαθεί να πετάξει βρέφος στους αστυνομικούς! (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Εικόνες αλλοφροσύνης το πρωί στον πρόχειρο καταυλισμό του Πειραιά, ενδεικτικές του τι επικρατεί στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Γενικοί γραμματείς από τα εμπλεκόμενα υπουργεία βρέθηκαν στον καταυλισμό, σε μια προσπάθεια ενημέρωσης των προσφύγων και των μεταναστών που βρίσκονται εκεί και οι οποίοι αρνούνται να μετακινηθούν στις οργανωμένες δομές φιλοξενίας.

Η ενημέρωση έγινε απουσία τηλεοπτικών συνεργείων και δημοσιογράφων ωστόσο, κατά τη διάρκεια ζωντανής σύνδεσης οι τηλεθεατές είδαν έναν άνδρα να αρπάζει ένα βρέφος απειλώντας ότι θα το πετάξει στους αστυνομικούς! Είχε προηγηθεί καθιστική διαμαρτυρία στην πύλη Ε-3 του λιμανιού, και η ένταση δημιουργήθηκε, λένε αυτόπτες μάρτυρες, όταν ο γενικός γραμματέας μεταναστευτικής πολιτικής κάλεσε τον κόσμο να αποχωρήσει από το λιμάνι.

«Είμαστε και εμείς άνθρωποι, πρέπει να ανοίξουν τα σύνορα», τόνιζαν οι περισσότεροι, υποστηρίζοντας ότι σε πολλά κέντρα φιλοξενίας οι συνθήκες δεν είναι οι καλύτερες. Αργότερα, και αφού τα πνεύματα ηρέμησαν, νέα μικροένταση προέκυψε για τη σειρά προτεραιότητας στο συσσίτιο, με αποτέλεσμα να υπάρξει άμεση επέμβαση του Λιμενικού.

Και ενώ ο χρόνος για την κυβέρνηση, που επιθυμεί διακαώς να αδειάσουν οι καταυλισμοί σε Πειραιά και Ειδομένη, μετράει αντίστροφα, ο δήμαρχος Παιονίας κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Όπως αναφέρεται στη μηνυτήρια αναφορά του Χρήστου Γκουντενούδη, εδώ και τρεις μήνες σημειώνονται «αυξανόμενα και άκρως ανησυχητικά γεγονότα που οδηγούν στην εκτράχυνση της προσφυγικής κρίσης».

Ειδικότερα, η δημιουργία καταυλισμού στο πρατήριο υγρών καυσίμων στο ύψος Πολυκάστρου δεν είναι, σύμφωνα με τον δήμο, «σύννομη, σε απόσταση μικρότερη των 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα». Επιπλέον, η κατάληψη του αυτοκινητόδρομου Θεσσαλονίκης-Ευζώνων και ο μερικός αποκλεισμός του παλιού δρόμου Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, στο ύψος του Λιμνότοπου, δημιουργεί προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.


Γυναίκες και παιδιά σε καθιστική διαμαρτυρία στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, στο ύψος του Πολυκάστρου
(φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Τσιρώνης)

Στην μήνυση σημειώνεται ακόμα ότι από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πλήττεται ο αγροτικός πληθυσμός, καθώς έχουν καταπατηθεί καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Έξαρση παρουσιάζουν το τελευταίο δίμηνο, σύμφωνα με τον δήμαρχο, και οι εγκληματικές συμπεριφορές, με πρόσφατα περιστατικά την εισβολή σε χώρο στην Ειδομένη όπου φυλάσσονταν τρόφιμα και ρούχα από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, και τις κλοπές κυρίως οικόσιτων ζώων.