6 Απρίλιος 2016, 15:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Απρίλιος 2016, 15:29

Εξηγήσεις για τον όρο «Μακεδονία» ζητά η Παμμακεδονική από Ελληνοαυστραλούς βουλευτές

  • Εξηγήσεις για τον όρο «Μακεδονία» ζητά η Παμμακεδονική από Ελληνοαυστραλούς βουλευτές

Η Παμμακεδονική Ένωση Μελβούρνης και Βικτωρίας, με επιστολή της, ζητά από τους επτά ομοσπονδιακούς και τους δεκαεννέα πολιτειακούς βουλευτές ελληνικής καταγωγής να επιδείξουν μεγαλύτερη ευαισθησία στο θέμα του όρου «Μακεδονία». «Έχουμε κάποιους ενδοιασμούς για ορισμένους ομογενείς βουλευτές που έχουν χρησιμοποιήσει τον όρο “Μακεδονία” παράτυπα και ενάντια στις αποφάσεις του ΟΗΕ» εξήγησε, σε νέες του δηλώσεις στην ομογενειακή εφημερίδα Νέος Κόσμος, ο πρόεδρος της Ένωσης Παναγιώτης Ιασωνίδης.

Υποστήριξε ότι μέχρι στιγμής δύο βουλευτές απάντησαν ότι δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ τον όρο και πρόσθεσε ότι αναμένουν και από τους υπόλοιπους να πάρουν θέση μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες.

Ακόμη, είπε ότι ο ελληνισμός της Αυστραλίας χρειάζεται να πληροφορηθεί ποιοι είναι οι βουλευτές που ονομάζουν την πΓΔΜ «Μακεδονία», και ξεκαθάρισε ότι θα δημοσιοποιηθούν τα ονόματα αυτών που απάντησαν στην επιστολή της Παμμακεδονικής αλλά και εκείνων που δεν το έπραξαν. «Υπάρχουν βουλευτές που το παίζουν “δίπορτο”: στην ελληνική ομογένεια λένε κάτι, και κατόπιν, στα εκλογικά τους γραφεία και σε διάφορες δημόσιες εμφανίσεις τους, τα λένε αλλιώς», τόνισε ο Π. Ιασωνίδης.

Η Παμμακεδονική, στην επιστολή της που στάλθηκε στις 28 Μαρτίου, αναφέρει ότι οι σημερινές καλές σχέσεις Αυστραλίας και Ελλάδας βασίζονται και στο γεγονός ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει τα Σκόπια με την ονομασία «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» το 1994, κάτι που ισχύει μέχρι και σήμερα.

Επιπλέον, κάνει γνωστό ότι έχει συστήσει επιτροπή συμπαροίκων, οι οποίοι έχουν επιφορτιστεί με την «αποστολή» να παρακολουθούν πώς αποκαλούν την πΓΔΜ τα μέσα ενημέρωσης κάθε πολιτείας.

Μάλιστα, η Παμμακεδονική έχει στείλει σχετικές επιστολές στο Συμβούλιο Τύπου (Australian Press Council), στην Αρχή Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (Australian Communication and Media Authority) και σε όλα τα ΜΜΕ της χώρας, με την οποία ζητεί από τους δημοσιογράφους να σεβαστούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και την επίσημη θέση της αυστραλιανής κυβέρνησης.

«Μας διαβεβαίωσαν ότι χρησιμοποιούν τον όρο “Μακεδονία” απλά και μόνο ως συντομολογία και όχι επειδή υποστηρίζουν το αίτημα του κρατιδίου. Χρέος μας είναι να τους ενημερώσουμε για ποιους λόγους δεν πρέπει να συνεχίσουν να τον χρησιμοποιούν», επισημαίνει ο Π. Ιασωνίδης και συμπληρώνει ότι τα ΜΜΕ αγνοούν ή δεν κατανοούν το πόσο ευαίσθητο παραμένει το θέμα αυτό για την ελληνική κοινότητας της Αυστραλίας.