6 Απρίλιος 2016, 12:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Απρίλιος 2016, 12:06

Πώς συνδέονται τα αντιβιοτικά με το διαβήτη

  • Πώς συνδέονται τα αντιβιοτικά με το διαβήτη

Η συχνή χορήγηση αντιβιοτικών σε παιδιά και εφήβους τα πρώτα χρόνια της ζωής τους μπορεί να προκαλέσει διατάραξη του μικροβιακού οικοσυστήματος του έντερού τους, πράγμα που αυξάνει την πιθανότητα εκδήλωσης προδιαβήτη στην εφηβεία.

Τα αποτελέσματα της νέας περιορισμένης έκτασης επιστημονικής έρευνας, στην οποία συμμετέχει ως επικεφαλής η Χαρίκλεια Στεφανάκη, ερευνητική συνεργάτιδα του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας στη Βοστώνη.

Η έρευνα έγινε σε δείγμα δέκα εφήβων με προδιαβήτη και –για λόγους σύγκρισης– σε 14 νέους χωρίς παρόμοιο πρόβλημα. Όλοι ήταν 12-17 ετών, αγόρια και κορίτσια. Οι έφηβοι με προδιαβήτη είχαν πάρει αντιβιοτικά πάνω από τρεις φορές ετησίως έως την ηλικία των τριών ετών, ενώ οι έφηβοι χωρίς προδιαβήτη είχαν πάρει πολύ λιγότερα αντιβιοτικά στην παιδική ηλικία τους. Οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα κοπράνων από όλους τους συμμετέχοντες.

Από την μελέτη προέκυψε ότι οι νέοι με προδιαβήτη είχαν λιγότερα «καλά» βακτήρια. Η συχνή χρήση αντιβιοτικών στο παρελθόν είχε αλλάξει τις μικροβιακές «κοινότητες» του εντέρου τους, διευκολύνοντας έτσι την εμφάνιση προδιαβήτη.

«Η αυξημένη κατανάλωση αντιβιοτικών έως την ηλικία των τριών ετών φαίνεται να μειώνει τα ωφέλιμα εντερικά μικρόβια και έτσι να μεταβάλει την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών και τον μεταβολισμό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προδιαβήτη, ένα προστάδιο υψηλού κινδύνου για διαβήτη τύπου-2», δήλωσε η Χαρίκλεια Στεφανάκη (μικρή φωτο), απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του μεταπτυχιακού προγράμματος «Έλεγχος στρες και προαγωγή της υγείας».

Τα αντιβιοτικά πρέπει να δίνονται μόνο όταν πραγματικά ενδείκνυται κάτι τέτοιο. Τα μικρόβια του εντέρου είναι ένα ευαίσθητο «όργανο» που συχνά παραμελείται από την ιατρική κοινότητα, αν και παράγει βιταμίνες, ορμόνες και μικροθρεπτικά συστατικά, αλληλεπιδρά με το νευρικό σύστημα του εντέρου και επηρεάζει την ανοσολογική αντίδραση του τελευταίου, πρόσθεσε η Ελληνίδα επιστήμονες.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά βοηθούν στην αποκατάσταση της μικροβιακής ισορροπίας του εντέρου μετά από αντιβιοτικά, συνεπώς βοηθούν στο να μην εμφανιστεί προδιαβήτης.