6 Απρίλιος 2016, 10:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Απρίλιος 2016, 10:39

Ποια μέτρα θα προτείνει ο Τσακαλώτος στους δανειστές

  • Ποια μέτρα θα προτείνει ο Τσακαλώτος στους δανειστές
    Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ( φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαϊτας)

Στο νέο ραντεβού, που αναμένεται να έχει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών, η ελληνική πλευρά θα προσέλθει με ένα μακρύ κατάλογο πρόσθετων φόρων, ενώ μόνο ένα μικρό μέρος του κενού των 1,8 δισ. ευρώ προβλέπεται να καλυφθεί από μείωση δαπανών.

Τα κυριότερα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι:

  • Αύξηση του Ειδκού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα, παρότι η Ελλάδα έχει ήδη την 5η υψηλότερη φορολογία σε επίπεδο ΕΕ. Η αύξηση του ΕΦΚ στην αμόλυβδη βενζίνη θεωρείται δεδομένη και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι μεν μικρότερη των 0,10 ευρώ ανά λίτρο, αλλά, αν προστεθεί ο ΦΠΑ, θα φθάνει το ποσό αυτό. Ως προς το φυσικό αέριο, πιθανότερη είναι η αύξηση του ΕΦΚ για βιομηχανική χρήση, εξέλιξη που θα προκαλέσει ντόμινο ανατιμήσεων και τελικά θα επιβαρύνει βεβαίως και τους καταναλωτές.
  • Ριζικές αλλαγές στη φορολογία των ΙΧ αυτοκινήτων (τέλη κυκλοφορίας, τέλη ταξινόμησης, αύξηση φορολογίας μεταχειρισμένων).
  • Αύξηση φόρων στον καπνό και τα τσιγάρα.
  • Αύξηση του τέλους κινητής τηλεφωνίας. Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θα αναλάβουν να αποδίδουν επιπλέον έσοδα στο δημόσιο που αναλογούν σε αύξηση του ειδικού τέλους κατά 5 λεπτά ανά χρήστη.
  • Επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση.
  • Επιβολή ενός τέλους 10 ή 15 λεπτά του ευρώ στις τραπεζικές επιταγές.
  • Αντικατάσταση του ειδικού τέλους στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ με ισοδύναμα μέτρο που πιθανόν να αφορά το σύνολο της στοιχηματικής αγοράς (δηλαδή, και εταιρίες διαδικτυακού στοιχηματισμού).

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400.000.000 ευρώ και παράταση του κανόνα «μία πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις» στο Δημόσιο για τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμα.