26 Αύγουστος 2013, 15:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:10

Κρητικός ντάκος για ρεκόρ Γκίνες

  • Κρητικός ντάκος για ρεκόρ Γκίνες

Ο κρητικός ντάκος που διεκδικεί το ρεκόρ Γκίνες έχει μήκος 7,45 μέτρα και το σχήμα του νησιού της Κρήτης.

Μια θέση στον κατάλογο των ρεκόρ Γκίνες φιλοδοξεί να κατακτήσει η Κρήτη δημιουργώντας το μεγαλύτερο παξιμάδι - ντάκος στον κόσμο, μήκους 7,45 μέτρων, με στόχο την ανάδειξη της κρητικής διατροφής και των πλεονεκτημάτων της για την υγεία του ανθρώπου. 

Για τη δημιουργία του ντάκου σε σχήμα του νησιού της Κρήτης χρειάστηκαν 160 κιλά ζυμάρι, πενήντα κιλά μυζήθρα, εκατό κιλά ντομάτες, είκοσι κιλά λάδι και μπόλικη ρίγανη, ενώ η παρουσίαση και η καταμέτρηση του ντάκου, βιντεοσκοπήθηκε με σκοπό να αποσταλεί στην Αμερική, στους υπεύθυνους των ρεκόρ του βιβλίου.

Το παξιμάδι - γίγας παρασκεύασε ο φούρνος «Φουράκης» στο Κολυμπάρι Χανίων, με αφορμή τα 30 χρόνια λειτουργίας του. Χρειάστηκαν 4 ημέρες δουλειάς, αλλά λιγότερη από μια ώρα για να προσφερθεί σε όσους έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση και οι οποίοι το «τίμησαν» δεόντως.

Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία του ντάκου - γίγας ανήκε στον Πολιτιστικό Σύλλογο Χανίων «Το Ρόδο» και όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του συλλόγου Νίκος Μαθιουδάκης, «ανεξάρτητα από το αν ο ντάκος συμπεριληφθεί στα ρεκόρ Γκίνες, στόχος του συλλόγου είναι η κρητική διατροφή μέσα από και  την συγκεκριμένη δράση να ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας και να γίνει παντού γνωστή».

Πηγή: sofokleousin.gr