5 Απρίλιος 2016, 18:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Απρίλιος 2016, 17:07

Panama Papers: Ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας ζήτησε διάλυση του κοινοβουλίου

  • Panama Papers: Ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας ζήτησε διάλυση του κοινοβουλίου
    (Φωτ.: EPA)

Η κυβέρνηση της Ισλανδίας είναι το πρώτο… θύμα των Panama Papers, του «σκανδάλου του αιώνα» όπως έχει χαρακτηριστεί αφού αφορά υποθέσεις φοροδιαφυγής σε παγκόσμια κλίμακα. Ο πρωθυπουργός της χώρας Σίγκμουντουρ Γκουνλάουγκσον, ο οποίος βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα εξαιτίας των αποκαλύψεων για off shore εταιρείες που είχε ιδρύσει μαζί με τη γυναίκα του, ζήτησε τη διάλυση του κοινοβουλίου και την έναρξη της διαδικασίας για πρόωρες εκλογές.

Το βράδυ της Δευτέρας πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους του Ρέικιαβικ ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού, ενώ η αντιπολίτευση κατέθεσε άμεσα πρόταση μομφής. Ο πρόεδρος της Ισλανδίας Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον δεν έκανε δεκτό το αίτημα για διάλυση της Βουλής, και κάλεσε για διαβουλεύσεις τους ηγέτες των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων.

Ο Ισλανδός πρωθυπουργός αν και αρχικά δήλωνε ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί, η πίεση της κοινής γνώμης τον οδήγησε στην πόρτα της εξόδου. Το όνομά του είναι από τα πρώτα που φιγουράρουν στα Panama Papers, καθώς κατηγορείται ότι προσπάθησε να κρύψει σε φορολογικό παράδεισο τα περιουσιακά στοιχεία που κληρονόμησε η σύζυγός του από τον πατέρα της.