26 Αύγουστος 2013, 13:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:10

Πέθανε ο καθηγητής Ιπποκράτης Γιατζίδης

  • Πέθανε ο καθηγητής Ιπποκράτης Γιατζίδης

Πέθανε ο καθηγητής Παθολογίας – Νεφρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιπποκράτης Γιατζίδης, το Σάββατο 24/8, σε ηλικία 90 ετών. 

Γιατρός, καθηγητής της παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με αξιόλογο κλινικό, διδακτικό και ερευνητικό έργο στη νεφρολογία. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μετεκπαιδεύτηκε στο Παρίσι (1955 - 59), στην Κλινική μεταβολικών νόσων.

Διετέλεσε διευθυντής σε ερευνητικά εργαστήρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ανέλαβε την διεύθυνση του Ιατρικού Κέντρου Ερευνών της Γενεύης.

Ίδρυσε το 1971 την Νεφρολογογική Κλινική του Αρεταίειου Νοσοκομείου όπου υπήρξε ο πρώτος Διευθυντής.

Διετέλεσε πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Υπήρξε δάσκαλος και μέντορας πολλών ιατρών ερευνητών που διέπρεψαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπως του καθηγητή Δημήτρη Ωραιόπουλου,

Από τα σπουδαιότερα έργα του είναι η ανάπτυξη το 1964, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, της μεθόδου της αιμοπροσρόφησης με άνθρακα και της εφαρμογής της στην απομάκρυνση των εξωγενών τοξικών ουσιών και τη θεραπεία της ουραιμίας. Πολλές φορές, για την αντιμετώπιση της Οξείας Νεφρικής Ανεπάρκειας από δηλητηριάσεις χρησιμοποιείται η μέθοδος της αιμοπροσρόφησης. Ο όρος «αιμοπροσρόφηση» σημαίνει την άμεση επαφή του αίματος με ένα σύστημα προσροφητικών ουσιών, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να αφαιρούν διάφορες ουσίες από το αίμα. Η αιμοπροσρόφηση εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1964 από τον Έλληνα νεφρολόγο Ιπποκράτη Γιατζίδη, ο οποίος χρησιμοποίησε ως προσροφητικό μέσο ενεργοποιημένο άνθρακα.

Η κηδεία του θα τελεστεί την Τρίτη 27/8/2013, στις 16:30 στο Κοιμητήριο Ζωγράφου.

Πηγή: medlabgr.blogspot.gr