5 Απρίλιος 2016, 08:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Απρίλιος 2016, 20:22

Στην Αθήνα η εικόνα του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα – Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

  • Στην Αθήνα η εικόνα του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα – Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
    Φωτογραφία αρχείου: Σωματείο Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα

Με κάθε επισημότητα ετοιμάζεται να υποδεχθεί η πόλη της Αργυρούπολης Αττικής την ιερή και θαυματουργή εικόνα του Αγίου Γεωργίου Τροπαιοφόρου της μονής Περιστερεώτα, την Πέμπτη 7 Απριλίου στις 18:00 στην είσοδο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Αργυρουπόλεως.

Η εικόνα, μαζί με τα ιερά λείψανα των αγίων Γεωργίου, Χαράλαμπους, Δημητρίου, Αναργύρων (Κοσμά και Δαμιανού), Ιωσήφ και Παντελεήμονος, που αποτελούν τη λειψανοθήκη της μονής, θα τεθούν σε λαϊκό προσκύνημα (7-17 Απριλίου).

Η γνήσια φορητή ιστορική εικόνα θα βρεθεί στην Αθήνα για δεύτερη φορά. Η πρώτη ήταν πριν από μερικά χρόνια στην πόλη των Αχαρνών.

Συμπληρώθηκαν ήδη 50 χρόνια από την επανίδρυση της ιεράς μονής Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στην Ελλάδα, και με την έλευση της εικόνας στην Αθήνα κλείνει ο κύκλος των επετειακών εκδηλώσεων. «Είναι πολύ σημαντική η επίσκεψη της εικόνας σε ανθρώπους που δεν μπορούν να έρθουν σε αυτήν», λέει στο pontos-news.gr ο Θεοδόσης Κυριακίδης, μέλος του ΔΣ και υπεύθυνος του Ερευνητικού Κέντρου της μονής Περιστερεώτα.

Όπως εξηγεί, ο Περιστερεώτας «είναι ένα από τα τρία μεγάλα μοναστήρια του Πόντου, είναι ένα από τα κειμήλια του ποντιακού ελληνισμού, και θεωρώ ότι για όποιον πιστεύει το γεγονός είναι πάρα πολύ σημαντικό».

Η εικόνα που θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα είναι του 1631 και είναι αυτή που βρισκόταν στο καθολικό του ναού στον Πόντο. Υπάρχει και μια δεύτερη του 9ου αιώνα, μαρμάρινη, η οποία βρισκόταν στην είσοδο της μονής στον Πόντο και τώρα είναι εντοιχισμένη στη νέα της μονή, στο Ροδοχώρι Νάουσας.

Πιστό αντίγραφο της εικόνας, δωρεά από την Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης θα δοθεί στο ναό του Αγίου Γεωργίου.

«Στον εκκλησιαστικό κόσμο είναι σύνηθες αυτό το φαινόμενο, της μεταφοράς εικόνων και λειψάνων για να παίρνουν ευλογία», μας λέει ο Θεοδόσης Κυριακίδης, και συνεχίζει: «Στον ποντιακό κόσμο έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα την Παναγία Σουμελά. Τελευταία βλέπουμε ότι ζητούν και τον Άγιο Γεώργιο».

Πλήθος εκδηλώσεων θα πλαισιώσουν την υποδοχή της εικόνας. Δείτε ΕΔΩ το αναλυτικό πρόγραμμα.