4 Απρίλιος 2016, 19:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Απρίλιος 2016, 19:12

Τούρκος υπουργός: Εμείς είμαστε καλύτεροι από τη ΝΑSA!

  • Τούρκος υπουργός: Εμείς είμαστε καλύτεροι από τη ΝΑSA!
    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Α. Νταβούτογλου (Α) με τον υπουργό Δασών και Υδάτινων Πόρων Β. Έρογλου (φωτ.: www.veyseleroglu.gen.tr)

Στη... γραμμή της μεγαλομανίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως κινούνται και οι υπουργοί του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο υπουργός Δασών και Υδάτινων Πόρων Βεϊσέλ Έρογλου, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι Τούρκοι είναι καλύτεροι από τη NASA!

Αφορμή της δήλωσης Έρογλου ήταν μελέτη της NASA, σύμφωνα με την οποία η ξηρασία, στην ανατολική Μεσόγειο, είναι η χειρότερη των τελευταίων 900 ετών. «Ποια νομίζει πως είναι η NASA, εμείς είμαστε καλύτεροι από αυτούς. Μπορεί αυτοί να έχουν δορυφόρους, αλλά εμείς έχουμε τον Göktürk!», είπε μεταξύ άλλων ο Τούρκος υπουργός.

Υπεραμύνθηκε μάλιστα της άποψής του εξηγώντας ότι ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες στις ΗΠΑ κάνουν έρευνες σε διεθνές επίπεδο, οι τουρκικές υπηρεσίες εκπονούν μελέτες που αφορούν συγκεκριμένες περιοχές με την βοήθεια 1.450 ενεργών συστημάτων.

Η NASA, με τη μελέτη της, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνεχιζόμενη ξηρασία χρησιμοποιώντας δεδομένα από τους δαχτύλιους στους κορμούς των δέντρων, προκειμένου να σηματοδοτήσει τη διαφορά από τη φυσιολογική ξηρασία σε σύγκριση με την ξηρασία που οφείλεται στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Η σχετική έρευνα δημοσιεύθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της NASA και κάνει λόγο για «το ζοφερό μέλλον της Μεσογείου». Μιας περιοχής του πλανήτη που θα «στεγνώσει εξαιτίας της ευθύνης των ανθρώπων για την υπερθέρμανση της γης».