4 Απρίλιος 2016, 17:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Απρίλιος 2016, 17:39

Σφαγή άμαχων Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ – Γκρίζοι Λύκοι στο πλευρό των Αζέρων; (φωτο)

  • Σφαγή άμαχων Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ – Γκρίζοι Λύκοι στο πλευρό των Αζέρων; (φωτο)
  • Σφαγή άμαχων Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ – Γκρίζοι Λύκοι στο πλευρό των Αζέρων; (φωτο)
  • Σφαγή άμαχων Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ – Γκρίζοι Λύκοι στο πλευρό των Αζέρων; (φωτο)

Φωτογραφίες από ένα αποτρόπαιο έγκλημα αμάχων που συνέβη στο χωριό Ταλίς του Αρτσάχ (Δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ) δημοσιοποίησε το armenika.gr καθώς η ένταση στο θύλακο που βρίσκεται μέσα στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, με τον αρμενικό πληθυσμό να αποτελεί τη συντριπτική πλειοψηφία, έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με ανταποκρίσεις διεθνών ΜΜΕ, οι εχθροπραξίες του σαββατοκύριακου ήταν οι χειρότερες από την εποχή της ανακωχής το 1994, και άφησαν δεκάδες νεκρούς.

Σύμφωνα με το armenika.gr, «ο φωτογράφος Αγκόπ Μπογοσιάν βρέθηκε στο χωριό Ταλίς του Αρτσάχ και φωτογράφισε τις βαρβαρότητες που έκαναν οι Αζέροι στο πέρασμά τους. Το Ταλίς ήταν υπό τον έλεγχο των Αζέρων μόνο για μία ημέρα, αλλά αυτή ήταν αρκετή για τη σφαγή ειρηνικών κατοίκων. Τα βίαια εγκλήματα των Αζέρων περιλαμβάνουν και τις δολοφονίες τριών ηλικιωμένων του χωριού. Πυροβόλησαν εν ψυχρώ τον Βαλέρα Χαλαπιάν και τη σύζυγο του Ραζμέλα, και έπειτα ξέσπασαν το μίσος τους πάνω τους κόβοντάς τους και τα αυτιά. Τρίτο θύμα ήταν η 92χρονη Μαρούσια Χαλαπιάν».

Παρόλο που το Αζερμπαϊτζάν δήλωσε ότι κήρυξε μονομερή κατάπαυση του πυρός στην περιοχή, η κατάσταση είναι τεταμένη και οι αλληλοκατηγορίες Ερεβάν και Μπακού διαρκείς. Ο πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν φέρεται να προειδοποίησε σήμερα τους πρεσβευτές των χωρών του ΟΑΣΕ ότι αν κλιμακωθούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, η χώρα του θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της περιοχής. Το Αρτσάχ, όπως ονομάζουν οι Αρμένιοι τον θύλακο, με δημοψήφισμα αποφάσισε την ανεξαρτησία του το 1991.

Σύμφωνα με το αρμενικό υπουργείο Άμυνας, χιλιάδες είναι οι εθελοντές από την Αρμενία και από την αρμενική διασπορά που κάνουν αίτηση να πάνε στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

Η Τουρκία πήρε ξεκάθαρα το μέρος του Αζερμπαϊτζάν στη σύρραξη, και σήμερα, σύμφωνα με το armenpress.am, ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε από τη Μολδαβία ότι αν και δεν θέλει να διατυπώσει κρίσεις για το ρόλο της Τουρκίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, «μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι για όλους, και για τον τουρκικό λαό, είναι σημαντικό η Άγκυρα να πάψει να υποστηρίζει την τρομοκρατία».

Ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ναγκόρνο Καραμπάχ, Ντέιβιντ Μπαμπαγιάν, δήλωσε δημοσίως ότι έχει «οιονεί ενδείξεις για στρατολόγηση Τούρκων Γκρίζων Λύκων και μελών του Ισλαμικού Κράτους από το Αζερμπαϊτζάν».

Η άγρια και ειδεχθής εκτέλεση αμάχων στο Ταλίς είναι πράξη τέτοιων ανθρώπων, είπε ο Μπαμπαγιάν.

  • Πηγή φωτογραφιών: Photolure News Agency.