4 Απρίλιος 2016, 18:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Απρίλιος 2016, 17:38

«Άθως. Το Άγιον Όρος»: Έκθεση στη ρωσική κρατική Δούμα

  • «Άθως. Το Άγιον Όρος»: Έκθεση στη ρωσική κρατική Δούμα
    Ο Γιάννης Αμανατίδης εγκαινίασε την έκθεση «Άθως. Το Άγιον Όρος» (φωτ.: ΥΠΕΞ)

Μια ιδιαίτερα σημαντική έκθεση με φωτογραφίες και χαλκογραφίες από τις συλλογές της Αγιορείτικης Φωτοθήκης και Πινακοθήκης φιλοξενείται από σήμερα σε αίθουσα της κρατικής Δούμας της Ρωσίας. «Άθως. Το Άγιον Όρος» ο τίτλος της, και αφορμή στάθηκε τόσο ο εορτασμός των 1.000 χρόνων παρουσίας Ρώσων μοναχών στην Αθωνική Πολιτεία, όσο και το γεγονός ότι το 2016 είναι αφιερωμένο στις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας.

Η έκθεση διοργανώνεται από τη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας, έναν οργανισμό που δημιουργήθηκε το 1993 με πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων.

Τα εγκαίνια έκανε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος συνέδεσε την Ορθοδοξία με την προσφυγική κρίση. «Η Ορθοδοξία καλείται να αποτελέσει τον αρχέγονο φρουρό της ανθρωπιάς και της συμπόνιας προς τον συνάνθρωπο, που με μόνη συνοδεία ένα φθαρμένο σωσίβιο αναζητά σωτηρία από τη δίνη του πολέμου», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γιάννης Αμανατίδης, που βρίσκεται στη Ρωσία συνοδευόμενος από την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για τη διοργάνωση της έκθεσης. «Είναι μια μαρτυρία της ιστορίας, της αγωνιστικής παρουσίας της μοναστικής πολιτείας του Αγίου Όρους, έξω από τον κόσμο, προς χάριν του κόσμου», σημείωσε.


Το δίκορφο Άγιον Όρος (χαλκογραφία, περίπου 1770)

Η έκθεση «Άθως. Το Άγιον Όρος» χωρίζεται σε δύο ενότητες, που αντικατοπτρίζουν τις σχέσεις του Αγίου Όρους με τη Ρωσία και με τον ορθόδοξο κόσμο. Η πρώτη ενότητα περιλαμβάνει φωτογραφίες με πρόσωπα και γεγονότα του Αγίου Όρους την περίοδο 1867-1963. Η δεύτερη, περιέχει χάρτινες εικόνες, αγιορείτικες χαλκογραφίες τόπων, μνημείων και αγίων εικόνων (18ος-19ος αι.).