5 Απρίλιος 2016, 09:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Απρίλιος 2016, 20:25

Έδρα Ποντιακών Μελετών στο ΑΠΘ – Στο pontos-news.gr μιλά ο πρύτανης Περικλής Μήτκας

  • Έδρα Ποντιακών Μελετών στο ΑΠΘ – Στο pontos-news.gr μιλά ο πρύτανης Περικλής Μήτκας
    Ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Περικλής Μήτκας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σωτήρης Μπαρμπαρούσης)

Σχεδόν εκατό χρόνια μετά τη Γενοκτονία των Ποντίων και παρά τις προσπάθειες για δημιουργία έδρας σε πανεπιστημιακό ίδρυμα, κάτι τέτοιο δεν έχει επιτευχθεί. Είναι γι’ αυτόν το λόγο που η νύξη του πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Περικλή Μήτκα για σχέδια σύστασης μιας τέτοιας έδρας έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τον ποντιακό ελληνισμό. Θέλοντας να φωτίσει περισσότερο το θέμα, το pontos-news.gr μίλησε μαζί του.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ επιβεβαίωσε ότι στους σχεδιασμούς της διοίκησης του πανεπιστημίου περιλαμβάνεται η ίδρυση έδρας Ποντιακών Μελετών.

Μάλιστα, ήδη έχει συγκροτηθεί επιτροπή από καθηγητές του ιδρύματος οι οποίοι μελετούν τις προϋποθέσεις προκειμένου η ιδέα να πάρει «σάρκα και οστά».

Από το πόρισμα της επιτροπής αυτής θα εξαρτηθεί αν και πότε θα ιδρυθεί η έδρα, συνεπώς είναι ακόμα πολύ πρώιμο να ειπωθεί οτιδήποτε περαιτέρω σχετικά με το ζήτημα, ανέφερε στο pontos-news.gr ο πρύτανης Περικλής Μήτκας. Η επιτροπή πάντως θα εξετάσει τις πιθανότητες η συγκεκριμένη έδρα είτε να συμπεριλαμβάνεται στο τακτικό πρόγραμμα μαθημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής –όπου κατά πάσα πιθανότητα θα ανήκει– είτε να αποτελέσει επιλεγόμενο μάθημα.

Ο πρύτανης διευκρίνισε ότι αν και προς το παρόν δεν είναι δυνατόν να γίνουν προβλέψεις ως προς το πότε θα μπορούσε να λειτουργήσει η έδρα –αν τελικά αποφασιστεί η ίδρυσή της–, η επιτροπή καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το πόρισμά της να είναι έτοιμο μέχρι το καλοκαίρι, προκειμένου η έδρα να ιδρυθεί από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης