10 Απρίλιος 2016, 13:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Απρίλιος 2016, 19:40

Ολυμπιάδα νεοελληνικής γλώσσας για τους μαθητές σχολείων της Ρωσίας

  • Ολυμπιάδα νεοελληνικής γλώσσας για τους μαθητές σχολείων της Ρωσίας
    Μαθητές στο Γκελεντζίκ

Ολυμπιάδα νεοελληνικής γλώσσας για μαθητές Ε΄ ως ΙΑ΄ τάξης θα λάβει χώρα στο Γκελεντζίκ της Ρωσίας τον Απρίλιο και τον Μάιο. Η ιδέα υλοποιείται με πρωτοβουλία του «Συλλόγου Ελλήνων Γκελεντζίκ» σε συνεργασία με το κρατικό Πανεπιστήμιο του Κουμπάν της Ρωσίας, και υπό την αιγίδα της Ομοσπονδιακής Εθνοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Ρωσίας.

Δυνατότητα συμμετοχής θα έχουν μόνο μαθητές που διδάσκονται την νεοελληνική ως δεύτερη ξένη γλώσσα σε σχολεία της Ρωσίας.

Βασικοί στόχοι των διοργανωτών της Ολυμπιάδας είναι η ενθάρρυνση των μαθητών στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και τη γνωριμία με τον πολιτισμό μας, η επέκταση και ο εμπλουτισμός των διαπολιτισμικών σχέσεων, και η δημιουργία επιπλέον κινήτρων για την εκμάθηση ξένων γλωσσών.

Οι μαθητές θα εξεταστούν στην ακουστική κατανόηση της ελληνικής γλώσσας, στη γραμματική και στην προφορική ομιλία. Ο νικητής θα λάβει το βραβείο «Μαρίνα Ρίτοβα».

Η Μαρίνα Ρίτοβα (φωτ. αριστερά) ήταν ακαδημαϊκός και συγγραφέας 30 και πλέον βιβλίων και εγχειριδίων για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Παρέδιδε σεμινάρια για την ελληνική γλώσσα στη Ρωσία, τη Γεωργία και την Ουκρανία. Συνέβαλε καθοριστικά, έπειτα από συνεχείς πιέσεις και προσπάθειες, στην καθιέρωση της ελληνικής γλώσσας ως διδάξιμης σε σχολεία που βρίσκονταν σε περιοχές της Ρωσίας με συμπαγή ελληνικό πληθυσμό.

Ανακηρύχθηκε επίτιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών και είχε τιμηθεί ως βετεράνος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα το 2005. Το 2001 ο Βλαντίμιρ Πούτιν της απένειμε το Παράσημο της Φιλίας για την προσφορά της στην ελληνορωσική συνεργασία και τον ελληνικό πολιτισμό. Απεβίωσε στα 85 της χρόνια, το 2009 στη Μόσχα.