4 Απρίλιος 2016, 09:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Απρίλιος 2016, 12:42

Άρχισε η επαναπροώθηση των μεταναστών στην Τουρκία (βίντεο)

  • Άρχισε η επαναπροώθηση των μεταναστών στην Τουρκία (βίντεο)
    Ειδικά ναυλωμένο σκάφος εκτελεί το δρομολόγιο Μυτιλήνη-Δικελί και επαναπροωθεί τους μετανάστες στην Τουρκία (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Ορέστης Παναγιώτου)

Τα ξημερώματα άρχισε η διαδικασία επαναπροώθησης μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει συνάψει η Άγκυρα με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και περίπου στις 09:30 έφτασε το πρώτο πλοίο στο Δικελί.

Το πλοίο είχε αποπλεύσει, λίγο πριν από τις 07:30, από τη Μυτιλήνη με 138 μετανάστες και πρόσφυγες από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές. Παράλληλα πλοίο με 66 άτομα απέπλευσε και από τη Χίο. Νωρίτερα πέντε λεωφορεία με μετανάστες και πρόσφυγες είχαν μεταβεί στο λιμάνι του νησιού της Μυτιλήνης για να αρχίσει η επιβίβαση στα πλοία. Αναλόγως έγινε στη Χίο. Εκεί, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες καθώς επιβιβάζονταν στο σκάφος φώναζαν «ελευθερία».

Ο κάθε μετανάστης συνοδευόταν από άνδρα της FRONTEX στο καράβι. Οι ξένοι αστυνομικοί είναι υπεύθυνοι για την παράδοση του μετανάστη που συνοδεύουν στις τουρκικές Αρχές. 

Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας προέβλεπε ότι η επαναπροώθηση των μεταναστών που έφτασαν παράνομα στην Ελλάδα από τις 20 Μαρτίου και μετά θα ξεκινούσε στις 4 Απρίλιου και έτσι έγινε. 

Βάσει των συμφωνηθέντων, στην Τουρκία θα επιστρέψουν όλοι οι μετανάστες και πρόσφυγες, ακόμη και εκείνοι που προέρχονται από τη Συρία και οι οποίοι έχουν εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα. Σε αντάλλαγμα η ΕΕ θα δεχτεί χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία, ενώ θα διαθέσει περισσότερα οικονομικά κονδύλια στην Άγκυρα, καθεστώς μετακίνησης ελεύθερου ταξιδιωτικής βίζας στους Τούρκους, νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία, αλλά και άνοιγμα των διαπραγματεύσεων για ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας στην ΕΕ.