26 Αύγουστος 2013, 12:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 19:45

Και ο Ιουστινιανός στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων

  • Και ο Ιουστινιανός στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων

47 αγάλματα τοποθετήθηκαν στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων σε ένα Σαββατοκύριακο, μεταξύ αυτών και του Ιουστινιανού, κίνηση που κατακρίνουν ακόμη και οι σκοπιανοί.

Ανάπλαση με έντονο εθνικιστικό χαρακτήρα στα Σκόπια ενόψει δημοτικών εκλογών, που η κυβέρνηση φοβάται ότι θα αναδείξουν νικητή τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, οι θαμώνες των καφετεριών στην κεντρική πλατεία "Μακεδονίας" απολαμβάνουν πλέον τον καφέ τους μέσα σε ένα "δάσος" από ανδριάντες.

Στη μέση της πλατείας βρίσκεται το θηριώδες άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μαζί του βρίσκονται τώρα ο βασιλιάς Φίλιππος, ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός, ο Τσάρος Σαμουήλ, οπλαρχηγοί του βουλγαρικού έθνους, όπως Γκότσε Ντέλτσεφ, Ντάμε Γκρούε, Κύριλλος και Μεθόδιος, στρατηγοί Περδίκκας, Αμύντας, Παρμενίων, κ.ά.

Μαζί με τους ανδριάντες, ο Γκρούεφσκι φέρνει τώρα στα Σκόπια και... καράβια, αναφέρει το δημοσίευμα, καθώς μπορεί ο Βαρδάρης να μην είναι πλωτός, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τέσσερις ρωμαϊκές γαλέρες να "δέσουν" στην όχθη του.

Η "ανάπλαση" έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, αρκετές και αρνητικές. Ο καθηγητής της Αρχιτεκτονικής στο πανεπιστήμιο των Σκοπίων, Μίροσλεβ Γκρτσεφ, πρώην δήμαρχος, είναι πολέμιος του "προγράμματος 2014" το οποίο χαρακτηρίζει φασιστικής και σταλινικής αρχιτεκτονικής έμπνευσης. "Όλο αυτό που γίνεται δεν έχει καμία σχέση με την αισθητική και την αρχιτεκτονική με την οποία χτίστηκε η πόλη" τονίζει.

"Πρόκειται για γελοιότητα, για ντροπή" αναφέρει ο σκηνοθέτης Σλόμπονταν Ουνκόφσκι σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα SEEbiz. "Δυστυχώς η Μακεδονία βρίσκεται υπό κατοχή ενός «νεο-μπαρόκ εθνικισμού», ο οποίος τρέφει ορισμένες κοινωνικές ομάδες, προσφέροντάς τους κάτι που το έχουν ανάγκη, έναν μύθο περί μεγαλείου, ένα μύθο περί ένδοξων εποχών, κάτι που είναι ελκυστικό και πρακτικά κρατάει τον λαό υπνωτισμένο", αναφέρει.

Πηγή: nooz.gr