3 Απρίλιος 2016, 19:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Απρίλιος 2016, 18:36

Sunday Times: Βρετανός γιατρός ισχυρίζεται ότι ντόπαρε 150 αθλητές υψηλού επιπέδου

  • Ρώσοι χάκερ «αποκαλύπτουν» σκάνδαλο ντόπινγκ με Αμερικανούς στο Ρίο

Εκατόν πενήντα αθλητές υψηλού επιπέδου, μεταξύ των οποίων ποδοσφαιριστές της Premier League, φέρονται να έλαβαν απαγορευμένες ουσίες που βελτιώνουν τις επιδόσεις και τις οποίες τους συνταγογράφησε Βρετανός γιατρός, σύμφωνα με τους Sunday Times.

Η βρετανική αρχή κατά του ντόπινγκ (UKAD) ανακοίνωσε ότι «ανησυχεί βαθιά και έχει σοκαριστεί» από το δημοσίευμα της εφημερίδας. Επίσης, ο Βρετανός υπουργός Αθλητισμού Τζον Ουίτινγκντέιλ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκφράζει «μεγάλη ανησυχία» και ζητά να αρχίσει αμέσως ανεξάρτητη έρευνα. Η κυριακάτικη εφημερίδα, η οποία είχε αποκαλύψει υποθέσεις ντόπινγκ στον αθλητισμό την περασμένη χρονιά, υποστηρίζει πως εδώ και δύο χρόνια υπάρχουν υποψίες για τον Μαρκ Μπόναρ, γιατρό ηλικίας 38 ετών και εγκατεστημένο στο Λονδίνο.


Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα

Ο Μπόναρ, ο οποίος μαγνητοσκοπείται εν αγνοία του, υποστηρίζει σε δημοσιογράφους των Sunday Times πως είχε ένα δίκτυο «μυστικών πελατών», το οποίο δημιουργήθηκε από στόμα σε στόμα, και πως μεταξύ των πελατών του περιλαμβάνονταν παίκτες της Άρσεναλ, της Τσέλσι και της Λέστερ. Ο γιατρός, ειδικός σε θεραπείες κατά της γήρανσης, διαβεβαιώνει επίσης ότι δούλεψε με βρετανούς ποδηλάτες που είχαν συμμετάσχει στον Γύρο της Γαλλίας, με παίκτες του τένις, καθώς και με έναν Βρετανό πυγμάχο, έναν Άγγλο παίκτη του κρίκετ και πρωταθλητές πολεμικών τεχνών.

«Στη διάρκεια των έξι περασμένων ετών χορήγησε σε περισσότερους από 150 Βρετανούς και ξένους αθλητές απαγορευμένες ουσίες όπως η EPO, στεροειδή και αυξητική ορμόνη και η βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων ήταν θεαματική», γράφουν οι Sunday Times. Η εφημερίδα δεν αναφέρει πάντως κανένα όνομα και υπογραμμίζει το γεγονός ότι δεν έχει απόδειξη πως ο Μπόναρ συνεργάσθηκε πράγματι μ' αυτούς τους αθλητές, εκτός από τη μαρτυρία του γιατρού σε κρυφή κάμερα.