2 Απρίλιος 2016, 15:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Απρίλιος 2016, 13:39

Ομπάμα: Επέκρινε ανοιχτά τον Ερντογάν

  • Ομπάμα: Επέκρινε ανοιχτά τον Ερντογάν
    Ο Μπαράκ Ομπάμα κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνόδου για την Πυρηνική Ασφάλεια (φωτ.: EPA/ Andrew Harrer)

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επέκρινε έντονα τον «πολύ ανησυχητικό δρόμο» που έχει πάρει ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία. «Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία για το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ερντογάν έχει εκλεγεί πολλές φορές με δημοκρατικές διαδικασίες, αλλά θεωρώ ότι η προσέγγιση που έχει υιοθετηθεί έναντι του Τύπου θα μπορούσε να οδηγήσει την Τουρκία σε έναν δρόμο που θα ήταν πολύ ανησυχητικός», τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της διεθνούς συνόδου για την Πυρηνική Ασφάλεια, στην Ουάσιγκτον.

Οι τουρκικές αρχές έχουν κατηγορηθεί για αυταρχική εκτροπή και ιδιαίτερα για τη φίμωση του αντιπολιτευόμενου Τύπου, ειδικά μετά την υπαγωγή σε κρατικό έλεγχο της εφημερίδας Zaman.

«Πιστεύω ακράδαντα στην ελευθερία του Τύπου. Πιστεύω ακράδαντα στην ανεξιθρησκία. Πιστεύω ακράδαντα στο κράτος δικαίου και στη Δημοκρατία», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Δεν είναι μυστικό ότι υπάρχουν ορισμένες δυναμικές στην Τουρκία οι οποίες με ανησυχούν», συνέχισε ο Ομπάμα και διευκρίνισε ότι εξέφρασε αυτές τις ανησυχίες απευθείας στον Τούρκο ομόλογό του.

Ο Ομπάμα κάλεσε τέλος τον Ερντογάν να συνεχίσει τις προσπάθειες για να αφήσει την κληρονομιά του εκδημοκρατισμού που υποσχόταν όταν είχε αναδειχθεί στην εξουσία, αντί να εφαρμόσει μια πολιτική «καταστολής της πληροφόρησης και του δημοκρατικού διαλόγου».