2 Απρίλιος 2016, 10:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Απρίλιος 2016, 08:53

Διαφοροποίηση Χριστοδουλοπούλου και Κατριβάνου στην ψηφοφορία για το προσφυγικό

  • Ομόφωνα υπερψηφίστηκε το πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Οι πρώτοι...αστερίσκοι από τους εκπροσώπους της ομάδας των «53» καταγράφηκαν στην ψηφοφορία στη Βουλή για το νομοσχέδιο που αφορά στο προσφυγικό. Τόσο η Τασία Χριστοδουλοπούλου όσο και η Βασιλική Κατριβάνου δεν συντάχθηκαν με την κομματική γραμμή, αφού η πρώτη δήλωσε «παρών» στο άρθρο 60 (με το οποίο γίνεται σύντμηση του χρονικού περιθωρίου χορήγησης ασύλου από 28 σε 14 ημέρες), η δε Βασιλική Κατριβάνου είπε ορθά κοφτά «όχι».

Η ΝΔ υπερψήφισε τα άρθρα που αφορούν στη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, εκτός από το άρθρο 46, στο οποίο διορθώθηκε ο όρος «παράνομοι μετανάστες» σε «παράτυποι μετανάστες».

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής από 169 βουλευτές, ενώ καταψήφισαν 107 σε σύνολο 276 παρόντων. ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι υπερψήφισαν, ενώ ΝΔ, Ένωση Κεντρώων, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ καταψήφισαν. Να σημειώσουμε ότι από την ψηφοφορία απουσίαζε χωρίς...επίσημη δικαιολογία ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Βασίλης Κόκκαλης.

Λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία ο Αλέξης Τσίπρας αφουγκραζόμενος την δυσφορία των «53» συγκάλεσε κυβερνητικό συμβούλιο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Εκεί αποφασίστηκε η άμεση εκκένωση του καταυλισμού στον Πειραιά εντός δέκα ημερών. Αποφασίστηκε επίσης, να εντατικοποιηθεί η εκστρατεία ενημέρωσης των προσφύγων στην Ειδομένη.

Προβληματισμός επικρατεί για τον όγκο δουλειάς όσον αφορά τη διαδικασία παροχής ασύλου. Διαδικασία δύσκολη που θα αφορά χιλιάδες, αλλά θα γίνεται ανά άτομο κάθε φορά ώστε να είναι σύμφωνη με τις σχετικές διατάξεις της συνθήκης της Γενεύης. Στο θέμα του ασύλου η κυβέρνηση περιμένει από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ενεργότερη συμμετοχή και μεγαλύτερη συνδρομή τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και στην παροχή τεχνογνωσίας.