1 Απρίλιος 2016, 20:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Απρίλιος 2016, 19:07

Στόχος να κλείσει η αξιολόγηση έως τις 12 Απριλίου

  • Στόχος να κλείσει η αξιολόγηση έως τις 12 Απριλίου

Με τον φιλόδοξο στόχο να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου έως τις 12 Απριλίου, επιστρέφουν το Σάββατο στην Αθήνα οι επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών, για να ξαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση από τη Δευτέρα.

Τα ανοιχτά μέτωπα είναι πολλά, ωστόσο, όπως ανέφερε παράγοντας των Βρυξελλών μετά τη χθεσινή συνεδρίαση των τεχνοκρατών της ευρωζώνης, μπορούν να διευθετηθούν, «αν υπάρχει πολιτική βούληση».

Η ίδια πηγή σημείωσε πως «πολύ λίγα σημεία έχουν ακόμα τεχνικές δυσκολίες» και έθεσε ως ορόσημο τη 12η Απριλίου. Στη συνέχεια όλα τα εμπλεκόμενα στις διαπραγματεύσεις μέρη θα μεταβούν στην Ουάσιγκτον για την εαρινή σύνοδο Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία πραγματοποιείται από 15 έως 17 Απριλίου.

Το κουαρτέτο των επικεφαλής αναμένεται να επικεντρώσει την προσοχή του σε πέντε μεγάλα «αγκάθια» κατά τη νέα φάση επαφών που ξεκινά μεθαύριο.

  1. Προσδιορισμός έμμεσων φόρων συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ, ώστε να καλυφθεί το 1/3 από τον βαρύ λογαριασμό των νέων μέτρων συνολικού ύψους 5,5 δισ. ευρώ για την τριετία 2016-2018.
  2. Οριστικοποίηση των αυξήσεων στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), τον οποίο η κυβέρνηση όχι μόνο δεν θα καταργήσει, όπως είχε υποσχεθεί, αλλά επιπλέον θα αυξήσει, ώστε να καλυφθούν οι απώλειες από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και να αντληθούν πρόσθετα έσοδα περί τα 200.000.000 ευρώ.
  3. Ποσοστά αναπλήρωσης των νέων συντάξεων και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
  4. Δημιουργία υπερταμείου, του οποίου η «προίκα» από «φιλέτα» της δημόσιας περιουσίας δεν έχει οριστικοποιηθεί.
  5. «Κόκκινα» δάνεια, που οι δανειστές εμμένουν να πωλούνται πακέτο με «πράσινα».