1 Απρίλιος 2016, 21:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Απρίλιος 2016, 20:34

Ο καφές «όπλο» για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

  • Ο καφές «όπλο» για τον καρκίνο του παχέος εντέρου
    (Φωτ.: Flickr / Christopher Cornelius)

Μπορεί η ελληνική παροιμία να λέει ότι ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα, αλλά μια νέα αμερικανο-ισραηλινή έρευνα ισχυρίζεται ότι το ίδιο ισχύει και για τον καφέ. Αυτή τη φορά βέβαια το ενδιαφέρον εστιάζεται στον καρκίνο του παχέος εντέρου (ορθοκολικού).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Στέφεν Γκρούμπερ του πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ακόμα και μια μέτρια κατανάλωση καφέ –δηλαδή έως δύο την ημέρα–, σχετίζεται με τη μείωση κατά 26% της πιθανότητας εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου. Αν κάποιος καταναλώνει πάνω από δυόμισι καφέδες την ημέρα τότε ο κίνδυνος μειώνεται έως και 50%.

Για τις ανάγκες της μελέτης αναλύθηκαν τα στοιχεία περισσοτέρων από 5.100 ανδρών και γυναικών που είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο του εντέρου το προηγούμενο εξάμηνο, καθώς και στοιχεία από 4.000 υγιή άτομα. Το ακόμα πιο εντυπωσιακό από το συμπεράσματα είναι ότι δεν έχει σημασία το είδος του καφέ· το ίδιο ισχύει και για τον ντεκαφεϊνέ.

Ο καρκίνος του εντέρου είναι μία από τις συχνότερες μορφές καρκίνου και στα δύο φύλα παγκοσμίως.

«Βρήκαμε ότι όσο περισσότερος καφές καταναλώνεται, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος για ορθοκολικό καρκίνο», δήλωσε ο Στέφεν Γκρούμπερ, και συμπλήρωσε: «Ξαφνιαστήκαμε κάπως όταν είδαμε ότι η καφεΐνη δεν φαίνεται να παίζει ρόλο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν οφείλονται μόνο σε αυτήν οι προστατευτικές ιδιότητες του καφέ».

Ο καφές (και ο ντεκαφεϊνέ) περιέχει διάφορες ουσίες, όπως οι πολυφαινόλες και τα διτερπένια, που δρουν αντιοξειδωτικά και μπορούν να περιορίσουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention της Αμερικανικής Ένωσης Ερευνών στον Καρκίνο.