1 Απρίλιος 2016, 13:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Απρίλιος 2016, 13:29

Η κυβέρνηση θέλει να αδειάσουν Πειραιάς και Ειδομένη

  • Η κυβέρνηση θέλει να αδειάσουν Πειραιάς και Ειδομένη
    Επίσημα, 5.377 άτομα βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Ξεκινώντας από τον Πειραιά, ενόψει και των γιορτών του Πάσχα και της αναμενόμενης αύξησης της κίνησης στο λιμάνι, η κυβέρνηση επιθυμεί να διαλύσει τους άτυπους καταυλισμούς που έχουν στήσει πρόσφυγες και μετανάστες. Η πορεία της κατασκευής των νέων θέσεων φιλοξενίας και η διαδικασία μετεγκατάστασης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής, υπό τον πρωθυπουργό.

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα βρίσκονται 52.046 καταγεγραμμένοι πρόσφυγες και μετανάστες.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι ειδικά στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας η διαδικασία αποσυμφόρησης θα είναι εντατική και πιεστική, χωρίς αυτό να σημαίνει χρήση βίας. Στόχος είναι να πειστούν όσοι βρίσκονται στους καταυλισμούς ότι πρέπει να μετακινηθούν στις οργανωμένες δομές.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, μιλώντας στην Huff Post Greece προανήγγειλε το τέλος του καταυλισμού της Ειδομένης μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες. Αφού εξήγησε ότι δεν είναι ούτε ρεαλιστικό, ούτε επιθυμία να επιτεθούν σε 13.000 κόσμο, εκ των οποίων το 50% είναι γυναίκες και παιδιά, πρόσθεσε ότι σε εξαιρετικές περιπτώσεις δεν αποκλείεται η χρήση ήπιας αστυνομικής βίας.


Γυναίκα στον καταυλισμό της Ειδομένης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Τσιρώνης)

Σχετικά με τις εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί, ειδικά στον Πειραιά, στο Συμβούλιο Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής συζητήθηκε το ενδεχόμενο κάποιες μετακινήσεις σε οργανωμένες δομές να γίνονται με βάση την εθνικότητα. Επίσης, συζητήθηκε η επιτάχυνση της παρακολούθησης της πορείας των υποδομών και των επιτροπών ασύλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τις συναντήσεις που είχε χθες στη Γενεύη ο Γιάννης Μουζάλας προκύπτει μια σχέση καλής συνεργασίας και με τον ΟΗΕ και με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Ωστόσο, στην ενημέρωση που έκανε σήμερα στους δημοσιογράφους η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, περιγράφεται για χαοτική κατάσταση σε όλα τα hotspot των νησιών αλλά και στις δομές της ηπειρωτικής χώρας, ενώ σημειώνεται πως οι ελληνικές υπηρεσίες που ασχολούνται με όσους πρόσφυγες χρήζουν διεθνούς προστασίας είτε δεν λειτουργούν, είτε απουσιάζουν.

Η Διεθνής Αμνηστία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η μεγάλης κλίμακας και αναγκαστικές επιστροφές προσφύγων από την Τουρκία στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Συρία μαρτυρούν τα θανάσιμα λάθη στη συμφωνία που υπέγραψαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία.