1 Απρίλιος 2016, 12:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Απρίλιος 2016, 12:08

Μαχαιρώθηκαν μετανάστες και πρόσφυγες στο hotspot της Χίου

Μετά την Ειδομένη και τον Πειραιά συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα τα ξημερώματα και στο hotspot της Χίου, στην περιοχή Χαλκειός, με πρωταγωνιστές μετανάστες και πρόσφυγες διαφόρων εθνικοτήτων, με συνέπεια δύο άτομα να μαχαιρωθούν και τρία άτομα να μεταφερθούν με τραύματα στο κεφάλι και τα πόδια στο νοσοκομείο της Χίου όπου και νοσηλεύονται.

Οργισμένοι μετανάστες, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, προκάλεσαν σοβαρές υλικές ζημιές στο ιατρείο των Γιατρών του Κόσμου, γεγονός που σήμερα οδήγησε τη μη κυβερνητική οργάνωση στην απόφαση να αποχωρήσει από το hotspot.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν μεμονωμένες ομάδες ήρθαν σε αντιπαράθεση για λόγο που δεν έγινε γνωστός και γιγαντώθηκαν μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας. Άνδρες της αστυνομίας μπήκαν στο χώρο του πρώην εργοστασίου της ΒΙ.ΑΛ. για να ελέγξουν την κατάσταση και έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.


Έκκρυθμη η κατάσταση και στο hotspot της Χίου (φωτ.: ΑΠΕ-ΕΡΑ)

Το hotspot της Χίου έχει υποδομές για 1.200 άτομα ωστόσο αυτή τη στιγμή φιλοξενεί 1.500 μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι θέλουν να αποχωρήσουν άμεσα, ενώ πολλοί από αυτούς δηλώνουν εγκλωβισμένοι.

Κάνουν απεργία πείνας;
Τέλος, σε ότι αφορά δημοσιεύματα που αναφέρονται σε απεργία πείνας των υπό περιορισμό προσφύγων και μεταναστών στο hotspot της Μόριας στη Λέσβο, η συντονίστρια του κέντρου Ανθή Καραγγελή μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε ότι «στη Μόρια δεν πραγματοποιεί κανένας απεργία πείνας. Η σίτιση γίνεται κανονικά, ενώ οι περισσότεροι από 1000 πρόσφυγες που έχουν ζητήσει να τους χορηγηθεί καθεστώς ασύλου ενημερώνονται κανονικά από δικηγόρους για τη διαδικασία. Γενικώς το κλίμα που επικρατεί στη Μόρια είναι καλό».