3 Απρίλιος 2016, 14:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Απρίλιος 2016, 13:33

Μουσείο Φωτογραφίας «Αρά Γκιουλέρ» στη Νικόπολη του Πόντου

  • Μουσείο Φωτογραφίας «Αρά Γκιουλέρ» στη Νικόπολη του Πόντου

Τον περίφημο, διεθνούς φήμης φωτογράφο Αρά Γκιουλέρ (Ara Güler) επισκέφτηκε στην Κωνσταντινούπολη ο καϊμακάμης της Νικοπόλεως, τον ενημέρωσε και συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού για τη δημιουργία ενός Μουσείου Φωτογραφίας που θα φέρει το όνομά του.

Ο Αρά Γκιουλέρ είναι Νικοπολίτης Αρμένιος, αφού η οικογένειά του έχει τις ρίζες της στο παλιό αρμενικό χωριό Γιάιτζι, λίγα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Νικοπόλεως.

Λίγο πριν από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου έφυγαν για την Κωνσταντινούπολη και έτσι γλίτωσαν από τον αφανισμό του αρμενικού πληθυσμού όλης της περιοχής, στα γνωστά γεγονότα του 1915.

Στην Κωνσταντινούπολη γεννήθηκε και ο ίδιος, το 1928, φοίτησε στο περίφημο και ιστορικό Αρμενικό Σχολείο Γκετροναγκάν (που ιδρύθηκε το 1886 και λειτουργεί μέχρι σήμερα στο Καράκιοϊ, κάτω από το Γαλατά) και εξελίχθηκε σε έναν από τους γνωστότερους παγκοσμίως καλλιτέχνες της φωτογραφίας, με πολλές διεθνείς βραβεύσεις και συνεργασίες με τα μεγαλύτερα διεθνή περιοδικά και εφημερίδες. 


Ο Αρά Γκιουλέρ το 2010 στην Παναγία τη Γαράσαρη (φωτ.: giresunlular.com)

Το σχεδιαζόμενο Μουσείο Φωτογραφίας «Ara Güler», θα αποτελεί ένα μοναδικό στολίδι για τη Νικόπολη και επανατοποθέτηση μίας ακόμη ψηφίδας ιστορικής μνήμης στο, επί δεκαετίες, σκοπίμως αποσιωπούμενο ελληνικό και αρμενικό παρελθόν της περιοχής.

Νίκος Πετρίδης

  • Ο Νίκος Πετρίδης είναι Νικοπολίτης, ιστορικός, ερευνητής και διατηρεί το ιστολόγιο garasari.blogspot.gr