31 Μάρτιος 2016, 19:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Μάρτιος 2016, 19:01

Πέθανε η αρχιτέκτονας της Πλατείας Ελευθερίας στην Κύπρο Ζάχα Χαντίντ

  • Πέθανε η αρχιτέκτονας της Πλατείας Ελευθερίας στην Κύπρο Ζάχα Χαντίντ

Η διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Ζάχα Χαντίντ, της οποίας τα έργα έγιναν διάσημα σε ολόκληρο τον κόσμο, πέθανε σε ηλικία 65 ετών. Ο θάνατός της προήλθε από καρδιακή προσβολή που ακολούθησε βαριά βρογχίτιδα.

Η πασίγνωστη Ιρακινή Ζάχα Χαντίντ είναι η αρχιτέκτονας της κεντρικής Πλατείας Ελευθερίας στη Λευκωσία της Κύπρου που ακόμα δεν έχει παραδοθεί.


Η υπό κατασκευή πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία της Κύπρου

Γεννήθηκε στη Βαγδάτη και υπήρξε γνωστή για τα πρωτοποριακά της έργα τέχνης, τα οποία μπορεί κανείς να συναντήσει σε ολόκληρο τον κόσμο. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα που αναγνωρίστηκε με το βραβείο Pritzker -τη σημαντικότερη αρχιτεκτονική διάκριση. Ανάμεσα στα έργα της είναι το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Σινσινάτι, το κεντρικό κτήριο του εργοστασίου της BMW, το Olympics Aquatics Center στο Λονδίνο. Είχε σπουδάσει μαθηματικά στο αμερικανικό κολέγιο της Βηρυτού και αρχιτεκτονική στο Λονδίνο. Αρχικά συνεργάστηκε με τους καθηγητές αρχιτεκτονικής, τον Έλληνα Ηλία Ζέγγελη και τον Ολλανδό Ρεμ Κουλχάας στο Γραφείο Μητροπολιτικής Αρχιτεκτονικής. Το 1980 άνοιξε δικό της γραφείο αρχιτεκτονικής.

Ως μουσουλμάνα, η  Ζάχα Χαντίντ, είχε προσφερθεί να σχεδιάσει αμισθί, το τζαμί που προβλέπεται να δημιουργηθεί στον Ελαιώνα.