31 Μάρτιος 2016, 16:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Μάρτιος 2016, 16:03

Οι Τούρκοι στρατηγοί διαψεύδουν τα σενάρια περί πραξικοπήματος

  • Οι Τούρκοι στρατηγοί διαψεύδουν τα σενάρια περί πραξικοπήματος
    (Φωτ.: EPA / Riza Ozel)

Με μια ασυνήθιστη ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του, το Γενικό Επιτελείο του τουρκικού στρατού διαψεύδει δημοσιεύματα ξένων ΜΜΕ που ήθελαν τους στρατηγούς να σχεδιάζουν την ανατροπή του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο ισλαμο-συντηρητικός πρόεδρος κατηγορείται για αυταρχική παρέκκλιση.

«Η πειθαρχία, η απόλυτη υποταγή και μία μόνο αλυσίδα διοίκησης είναι στη βάση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν μπορούμε να μιλάμε για μια παράνομη πράξη που είναι εκτός της δομής της διοίκησης ή που τη διακυβεύει», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται ποιες είναι δημοσιογραφικές πληροφορίες που διαψεύδονται, ωστόσο άρθρο του Αμερικανού ερευνητή και πρώην αξιωματούχου στο υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, Μάικλ Ρούμπιν, έχει προκαλέσει αίσθηση. «Θα γίνει πραξικόπημα στην Τουρκία;» είναι ο τίτλος του άρθρου που δημοσιεύτηκε στο Newsweek.

Το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας προειδοποιεί ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον όσων διακινούν τα σενάρια περί πραξικοπήματος.

Πάντως, ο τουρκικός στρατός, ο δεύτερος μεγαλύτερος στο ΝΑΤΟ μετά από εκείνο των ΗΠΑ, έχει στο… ενεργητικό του τρία πραξικοπήματα (1960, 1971, 1980), ενώ το 1997 εκδίωξε από την εξουσία την φιλοϊσλαμική κυβέρνηση του Νετζμετίν Ερμπακάν, του πολιτικού μέντορα του νυν προέδρου της Τουρκίας.

Παραδοσιακά, αν και οι διαδοχικές νομικές μεταρρυθμίσεις έχουν μειώσει την επιρροή τους, οι στρατηγοί θεωρούνται ισχυρή δύναμη στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις πιστεύεται  ότι είναι ικανές να ανατρέπουν κυβερνήσεις που, κατά τη γνώμη τους, διαβρώνουν τις κοσμικές αρχές της σύγχρονης δημοκρατίας που ιδρύθηκε από τον Μουσταφά Κεμάλ.